Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Блестящо начало в литературата

„Катафалка, два носорога” на Петър Крумов - мрачен роман с много хумор

Петър Крумов. Снимка: Личен архив - Блестящо начало в литературата

Петър Крумов. Снимка: Личен архив

Кое ви впечатлява в една книга? Името на автора, неговата известност, познаването на творчеството му, препоръката от приятел? Корицата, заглавието, представянето на книгата, рекламата, книжарите? Замисляли ли сте се колко ограничени са каналите ни, по които да достигнем до една книга, в морето от близо 50 000 заглавия на българския книжен пазар?

Със същите проблеми са се сблъсквали почти всички дебютиращи автори. Но един добър текст, добре разказана история, оригинална идея, силни и жизнени образи винаги намират пътя си към читателите. Книгата има свой живот и съдба. И веднъж отделена от създателя си, тя започва личното си пътешествие през читателските светове.

„Катафалка, два носорога“ на Петър Крумов е енергичен, човешки, искрен, мрачен роман с много хумор. В него ще намерите по нещо от Селин и Боланьо, но най-вече от ранния Уелбек. Ако сте чели „По-широко поле за борбата“, първия роман на Уелбек, тук имате неговия не по-малко силен, оригинален, философски и психологически български отговор. И ако първият е романът на цяло едно поколение във Франция, според Бегбеде, вторият е неговият интелектуален еквивалент в България.

Историята на Доч, редови чиновник в средностатистическа държавна Агенция, със сложни семейни отношения с майка си, изтъркана, непламенна и рутинна любовна връзка от години, без емоции, без смисъл, без бъдеще, недоволен от живота си, но незнаещ какво да прави с него, оцеляващ ежедневно психически в страна, която не му дава нищо, но му е отнела почти всичко – бъдещето, вярата, надеждата, мечтите и смисъла – е позната до болка от нашите собствени животи, а и на поколението след нас. Рутината на ежедневието, с неговите дребни ритуали, омрази, неприятности, невъзможни въжделения, неописуемо и неформулирано търсене на нещо друго, несъмнено е съвременният бич на много от хората, загубили себе си по пътя на творческата и професионална реализация, ограничена от икономическите или други, по-мрачни и дълбоки обществени причини и предопределености. В една корумпирана, повлияна изцяло от връзки и зависимости държава, трудността да разгърнеш талант, знания и умения, да достигнеш успех, са разрушили баланса и животите, на стотици хиляди млади хора.

Спасението често е в бягството – и всеки намира своето собствено такова. Някои полудяват, отдават се наркотиците, други се оттеглят далеч от цивилизацията, трети отключват тежки психопатии, и дори насилие и суицидни състояния, четвърти зарязват всичко и търсят промяната извън себе си. Всичко обаче се случва с тежки последствия, нараняване на близки хора, остракизъм и отхвърляне от обществото на нормалността, при пълна липса на хепи енд. Това е мрачната картина, нарисувана през образа на главния герой и неговото лично бягство в книгата „Катафалка, два носорога“ на Петър Крумов. За разлика от Уелбек обаче, тук има толкова много хумор, самоирония, сарказъм понякога, че текстът не само не тежи, не само не потиска и депресира, а зарежда и вдъхва енергия, че всеки един от нас може да се справи с това.

Лекотата на разказване, увлекателния стил, блестящите метафори и почти кинематографични описания са богатият арсенал от изразни средства, водещ читателя към открития финал не само на романа, но и на собствените ни животи. Всеки може да избере пътя си и как да го измине. Няма нищо предопределено. Смъртта може да ни чака в Самара. Или в Суматра. (Ако не сте гледали сериала „Шерлок“, това е игра с една стара арабска приказка за невъзможността да се избяга от съдбата, която Холмс не само не обича, но и разказва по коренно различен начин.)

Прочетете тази книга. Запознайте се с един дебютиращ автор, който е написал блестящ роман. Препоръчайте го на приятели, споделете го. Защото има смисъл, има бъдеще, и всеки един от нас ще си го направи.

Опера в Летния Театър

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg