Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Близо 60% от българите вярват, че коронавирусът е разпространен умишлено

На първо място сме в международното проучване „Стадно доверие“, проведено от „Галъп“

Днес, 4 юни, се проведе последният брифинг на Националния оперативен щаб, създаден да съветва правителството в условията на коронавирусната пандемия. Снимка: Министерски съвет  - Близо 60% от българите вярват, че коронавирусът е разпространен умишлено

Днес, 4 юни, се проведе последният брифинг на Националния оперативен щаб, създаден да съветва правителството в условията на коронавирусната пандемия. Снимка: Министерски съвет

Мнозинството българи вярват, че коронавирусната пандемия е умишлено предизвикана от чуждестранен източник, сочи проучване на „Галъп интернешънъл“, поръчано от списание „Икономист“. Около 58% от сънародниците ни са отговорили положително на твърдението, над 30% не са се съгласили. Страната ни излиза на първо място в проучването, озаглавено „Стадно доверие“. Челната тройка заформят още Еквадор и Палестина, следвани от Нидерландия, Турция, Малайзия, Индия, Индонезия…

Най-недоверчиви към конспиративното твърдение се оказват жителите на Босна, Япония и Великобритания. Изследването е проведено през март 2020 г., когато в страната ни бе регистриран първият случай на инфектиран с COVID-19.

Източник: „Галъп интернешънъл“/„Икономист“

Заедно с пандемията, която СЗО обяви в средата на март, в света плъзна и друга опасна зараза – т. нар. „инфодемия“, която подозира умишлено разпространение на коронавируса и предполага лабораторното му създаване от китайски учени. По-късно се появиха митовете, че болестта може да се излекува с орален прием на метанол, което доведе до смъртта на над 700 души в Иран; че инфекцията се разпространява чрез 5G мрежата, а това накара хората във Великобритания да организират над 90 атаки над мобилни кули. Така както вирусът прониква в човешкото тяло и се загнездва в белите им дробове, опасните идеи са способни да инфектират умовете им, пише „Икономист“.

Дезинформацията не е ново явление, нито е новост, че тя се използва за политически цели. Днес прави впечатление обаче, че конспиративните теории заразяват по-често консервативно настроените, отколкото либералите. Американско проучване на „Pew Research Centre“, проведено отново през март, сочи, че 30% от републиканците са на мнение, че вирусът е умишлено създаден. Този процент при демократите е двойно по-нисък. Миналия месец изследване на „YouGov“ показа, че 44% от републиканците смятат, че Бил Гейтс иска да чипира населението на планетата с помощта на ваксина срещу коронавирус, в сравнение с 19% от демократите.

Ако оставим по-невероятните конспиративни теории настрана, консерваторите са готови по-често да поставят под въпрос политиките за пандемията, приети по официална линия.

Най-голям скептицизъм по време на пандемията по света консерваторите са проявили към журналистите и академиците, отбелязва още икономическото издание, две от най-често нападаните професии от тяхна страна. Подобна стилистика на поведение обаче са приели и европейските десни популисти.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg