Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Блумсдей – денят, в който един литературен герой става реален

На 16 юни всяка година светът празнува деня на Джеймс Джойс и одисеята на Леополд Блум (видео)

Писателят Итало Звево, прототип на Леполод Блум - Блумсдей – денят, в който един литературен герой става реален

Писателят Итало Звево, прототип на Леполод Блум

Всяка година на 16 юни поклонниците на Джойс отбелязват Блумсдей – денят, в който Леополд Блум, главният герой от монументалния роман „Одисей” на ирландския писател, минава през своята дъблинска одисея.

Цялото действие в романа на Джойс се събира в един ден – 16 юни 1904 г. От 9 сутринта до 3 през нощта Леополд Блум успява да отиде на църква, на турска баня, на погребението на приятеля си от училище, да работи, да наблюдава любовника на жена си, да мастурбира на плажа, да отиде в детски приют, в публичен дом и накрая да се върне у дома.

Датата не е случайно избрана – 16 юни е денят, в който Джойс отива на първата си среща с бъдещата си съпруга Нора.

Вижте още: ИТАЛИАНСКИЯТ ШВАБА, ВДЪХНОВИЛ ОДИСЕЙ НА ДЖОЙС

На 16 юни 1924 г. издателката Силвия Бийч, която 2 години по-рано е пуснала огромния роман на книжния пазар, изпраща на Джойс букет от сини и бели хортензии – в цветовете на първата корица на романа. В писмо от 27 юни същата година Джойс пише:

„Явно съществува група хора, които отбелязват нещо, което наричат „Ден на Блум” – 16 юни”.

Това са няколко близки приятели на писателя, които наистина създават група за празнуване на специалния ден.

Пет години по-късно – през 1929 г. – по инициатива на френската издателка на романа Адриен Моние се провежда празнична вечеря, посветена на 25-годишнината от деня, в който се развива сюжета. Макар че е организирана едва за 29 юни, вечерната сбирка отбелязва „Деня на Блум”. На тържеството присъстват семейство Джойс, Самюел Бекет и Силвия Бийч. Събират се в хотел „Леополд” (избран заради името на героя) близо до Версай. На Блумсдей Джеймс Джойс и Самюел Бекет се напиват страховито – даже се твърди, че Бекет бил изхвърлен от автобуса за непристойно поведение. Оттогава събирането на същите хора в същия ден става традиция. Последният Блумсдей, на който присъства Джойс, се състои през 1940 г. във Виши, Франция. На следващата година писателят умира.

Празненствата спират – и така до 1954 г., когато издателят на литературното списание „Envoy” Джон Райън, стоматологът Том Джойс, братовчед на Джеймс, писателят Флан О`Брайън, поетите Патрик Кавана и Антъни Кронин се събират и тръгват с теглени от коне фургони по местата, посетени от Леополд Блум в романа. Не успяват да стигнат докрай – засядат в един от баровете. Все пак това поставя началото на традицията на масовите празненства на Блумсдей.

Денят е специален и до днес. Много от събитията в него през годините – случайни или не – се свързват именно с Джойс и неговия герой Леополд. Магазинът за платове в Триест, Италия, в който Джойс работи от 1904 до 1915 г., докато в свободното си време пише „Дъблинчани”, „Портрет на художника като млад” и започва работа върху „Одисей”, затваря врати през 2012 г. Последният му работен ден е 16 юни. Собственичката му казва:

„Ирония на ирониите е, че затваряме точно на Блумсдей, но явно така е най-добре”.

Цял век по-късно на стената в магазина все още виси извадка от писмо на писателя до негов приятел, писано докато е в Триест, в което се казва:

„Успявам да продам ирландски туид на млади хора, на които преподавам английски”.

Силвия Плат и съпругът ѝ Тед Хюз били огромни почитатели на Джойс. Затова насрочили датата на сватбата си за 16 юни 1956 г.

В Ирландия започват да отбелязват Блумсдей едва през 1982 г., когато се навършват 100 години от рождението на Джойс. Тогава в Дъблин се състои международен симпозиум по темата. По-късно в града се появяват табелки, които отбелязват къде точно са се случили събитията с героите от „Одисей”. През 1996 г. в Дъблин е открит Център „Джеймс Джойс”, недалеч от „Екълс стрийт“, където живеел Леополд Блум според романа.

Център „Джеймс Джойс” организира ежегоден Блумсдей фестивал, който обикновено завършва на 16 юни. Най-много събития се случват в последния ден – участниците ядат същото, с което е закусвал Блум според романа:

„Господин Леополд Блум ядеше с удоволствие вътрешните органи на зверове и птици. Обичаше гъста супа от пилешки дреболии, воденички с вкус на орех, пълнени печени сърца, дроб на филии, изпържен с галета, пържен хайвер от треска. Най-много обичаше овнешки бъбречета на скара, които гъделичкаха небцето му с острата миризма на урина”.

Обичайно на този ден почитателите на Джойс от цял свят четат откъси от романа. Днес, 16 юни, в София Блумсдей ще бъде отбелязан пред Столична библиотека в 13 ч., където части от „Одисей” на български и английски ще четат преводачката на „Одисей“ Иглика Василева, също Владимир Левчев, Марин Бодаков, Ангел Игов, Надежда Радулова, Анджела Родел и др.

ОДИСЕЯТА НА ДЖОЙС И ЗВЕВО

Първият Блумсдей от 1954 г.:

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg