Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Блясъкът на стара България

Архитектурните шедьоври, които се рушат пред очите ни, показва нова изложба

Къщата с ягодите – едва от емблемите на стара София. Снимки: Здравко Йончев - Блясъкът на стара България

Къщата с ягодите – едва от емблемите на стара София. Снимки: Здравко Йончев

Архитектурният завет на миналия век ни показва през погледа си фотографът Здравко Йончев. В изложба, в рамките на изложението „Стройко“, от 23 до 27 март на 3-ия етаж в Националния дворец на културата можем да видим тайните на някои от най-красивите здания, които, за съжаление, потъват в руини пред очите ни.

Къщата с ягодите, чиято съдба все още е неясна, а миналата година доведе и до няколко протеста с призиви да бъде запазена в настоящия си вид, е един от най-добрите примери. Построена от завършилия в Карлсруе архитект Георги Кунев между 1927 и 1930 г. и до днес сградата, в която е живял банкерът Димитър Иванов и която по-късно е любимо място на социалистическия елит, е сред символите на София – сгушена между околните сиви многоетажни жилищни сгради… но загубила някогашния си блясък и потънала в разруха.

Или Старите минерални бани – в Банкя, в Овча купел, в Горна баня. На тях Здравко Йончев през 2014-а посвети и специална изложба. Изографисани, с многоцветни плочки, потънали в зеленина остъклени тераси, овални сводове, римски колони, фантастични входни зали, зали с басейни…

Една от старите минерални бани на София

Една от старите минерални бани на София

Покрай изложбата снимките бързо набраха популярност в социалните мрежи и у мнозина се зароди мечтата някой ден отново да можем да посещаваме и да се наслаждаваме тези архитектурни шедьоври.

Друга сграда, с която фотографът ни среща, е в Габрово – старопиталището на Пенчо Семов, крупен индустриалец, търговец, финансист, щедър дарител, един от най-богатите хора в България, наричан „българския Рокфелер”, от началото до средата на ХХ век, известен с благотворителната си дейност и подпомагането на редица обществени начинания.

Старопиталището на Петко Семов в Габрово

Старопиталището на Пенчо Семов в Габрово

Волята на Семов е след смъртта му сградата, негова лятна вила, да се превърне в старопиталище за 50 старци, известни и бедни, без да се прави разлика между тези, които си плащат, и тези, които не. Но с идването на народната власт след Девети, зданието е конфискувано, а предназначението му – променено. Дълго време в него се помещава Инфекциозна болница, но от около две десетилетия е безлюдно.

Днес то тъне в забрава и, колко изненадващо!, в разруха. Както и десетки други архитектурни емблеми на България, които бъдните поколения може и да нямат щастието да видят. Към тях Здравко Йончев ни дава да надникнем с поглед, в който тъгата измества естетичната наслада…

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg