Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Ура, класиката продължава! БНР отказа на „Музикаутор“

Офертата по същество е непроменена, но сме готови да преговаряме, съобщават от медията

Между очакванията на БНР и „Музикаутор“ все още съществува пропаст - пълна, за щастие на меломаните, с класики на симфоничната музика и джаза. Снимка: НДК - Ура, класиката продължава! БНР отказа на „Музикаутор“

Между очакванията на БНР и „Музикаутор“ все още съществува пропаст - пълна, за щастие на меломаните, с класики на симфоничната музика и джаза. Снимка: НДК

Кризата със съвременната музика по Българското национално радио не стигна до развръзка. От обществената медия съобщиха, че не приемат новото предложение на „Музикаутор“, изпратено в петък, 6 януари. Според ръководството на БНР исканията на сдружението остават непроменени.

В писмо от генералния директор на радиото Александър Велев се посочва, че двете страни „очевидно“ „се ръководят от различни принципи и подходи в разбирането си за ролята и мисията на обществената медия и нейното финансиране“. Затова Велев отчита, че на първо място е необходимо сближаване на позициите за принципите, а след това и за методиката, която да очертае базата за разговор по конкретните финансови параметри на договор между БНР и „Музикаутор”.

Директорът на медията заявява, че и двете страни споделят една цел – „достойно заплащане на труда на авторите, продуцентите и изпълнителите на музикални произведения и защита на интересите на българските данъкоплатци“.

„БНР не само не оспорва заплащането на авторски права, но е и най-големият и коректен платец, внасяйки почти половината от цялата сума, получавана от „Музикаутор“ от операторите на българския радиопазар“, се казва в писмото.

Александър Велев се посочва, че двете страни „очевидно“ „се ръководят от различни принципи. Снимка: БГНЕС

Според Александър Велев БНР и „Музикаутор“ очевидно „се ръководят от различни принципи. Снимка: БГНЕС

Велев завършва с анонса, че БНР ще инициира обществена дискусия по повдигнатите въпроси, на която да изразят позициите си творци, експерти, СЕМ, БНТ, „Музикаутор“, ПРОФОН, Министерството на културата и неправителствени организации, чиято дейност е свързана с електронните медии.

Представители на радиото и сдружението се срещнаха в СЕМ на 5 януари. След разговора стана ясно, че са готови за преговори, а от „Музикаутор“ са се ангажирали да изготвят ново предложение до следващия ден. Когато то се появи, стана ясно, че сдружението предлага план, според който плащанията на радиото ще се увеличават плавно в следващите 5 години, като при оптималния вариант през 2021 г. за авторски права ще са дължими 3,2% от държавната субсидия на медията.

Класиката и джазът в ефира на БНР продължават!

Вижте още: БНР, КАКВА НАСЛАДА ЗА СЛУХА…

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах