POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

БНР: Петър Волгин налагаше цензура

„Деконструкция“ отнемаше на слушателите си възможността да изказват мнение, пишат от общественото радио

Мотивите за решението са, че водещият допуска в предаването едностранчиво представяне на фактите, има липса на обективност и многообразие на гледните точки, като при коментари изгражда позиции, без да допуска опоненти по темата, твърдят от радиото. - БНР: Петър Волгин налагаше цензура

Мотивите за решението са, че водещият допуска в предаването едностранчиво представяне на фактите, има липса на обективност и многообразие на гледните точки, като при коментари изгражда позиции, без да допуска опоненти по темата, твърдят от радиото.

Българското национално радио обяви официално, че спира предаването „Деконструкция“ – малко след като това съобщи самият му водещ Петър Волгин. От обществената медия открито упрекват журналиста, че ограничава свободата на словото и налага цензура.

От радиото заявяват, че ръководството продължава да отстоява линията си за строго спазване на Закона за радиото и телевизията – доказателство за което била и бързата реакция покрай акта за административно нарушение, наложен от СЕМ, за който стана ясно в неделя.

„Мотивите за решението са, че водещият допуска в предаването едностранчиво представяне на фактите, има липса на обективност и многообразие на гледните точки, като при коментари изгражда позиции, без да допуска опоненти по темата – се казва в изявлението. – Това е ограничаване на свободата на словото и налагане на цензура, като се отнема възможността на слушателите да изказват свое мнение.“

По-рано Волгин коментира, че БНР козирува и изпълнява нареждания от властта, идващи чрез Съвета за електронни медии (вижте в ОЩЕ ПО ТЕМАТА).

„Проблемът на всичките тези хора е, че не могат да мислят самостоятелно – пише Волгин. – Ако можеха да мислят, щяха да видят, че с подобни мракобесни действия постигат цели, напълно противоположни на желаните от тях.“

В неделя председателят на СЕМ Георги Лозанов упрекна журналиста, че разчита на либералност, срещу която иначе сам високо скача, и го нарече „фалшив герой“. Целта на Волгин, според Лозанов, е просто да прекъсне професионалния разговор, където няма аргументи, и да те вкара в политически, където лозунгите му вършат работа.

Представяме ви пълния текст на становището на БНР:

Ръководството на Българското национално радио продължава да отстоява линията си за строго спазване на Закона за радиото и телевизията (ЗРТ). Доказателство за това е бързата и адекватна реакция в отговор на акт от Съвета за електронни медии за установяване на административно нарушение от Петър Петров (Волгин). Управителният съвет на БНР реши да бъде преустановено излъчването на предаването „Деконструкция“.

Мотивите за решението са, че водещият допуска в предаването едностранчиво представяне на фактите, има липса на обективност и многообразие на гледните точки, като при коментари изгражда позиции, без да допуска опоненти по темата. Това е ограничаване на свободата на словото и налагане на цензура, като се отнема възможността на слушателите да изказват свое мнение. Отчита се липса на плурализъм на гледните точки при отразяване на различни убеждения и идеи. Г-н Волгин продължава системно да толерира и да насърчава подобно поведение, нарушаващо разпоредбите на ЗРТ, както и редакторите, и сътрудниците на предаването „Деконструкция“.

Многократните усилия на ръководството на радиото и на СЕМ да приближат „Деконструкция“ до нормите на истинската журналистика и изискванията на ЗРТ, за съжаление, не доведоха до успех.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90