Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

БНР пуска коледен стрийминг канал

Музикален пейзаж за празниците с над 500 традиционни и нови коледни песни

Снимка: Гергана Димитрова/Площад Славейков - БНР пуска коледен стрийминг канал

Снимка: Гергана Димитрова/Площад Славейков

Над 500 песни са селектирали в БНР за специалния си стрийминг канал, който да оформи музикално пейзажа в предстоящите коледни и новогодишни празници. Каналът вече е достъпен за слушателите в дигиталната платформа за радио, музика и подкасти „Бинар“.

В плейлистата са подбрани над 500 коледни парчета – български, латиноамерикански, френски, испански мелодии. В коледния канал на „Бинар“ намират място много ог най-хубавите традиционни коледни песни, както и съвсем нови – от 2021 г. Ще звучат поп гласовете на Джон Леджънд, Марио Бионди, Кърк Франклин и Теди Суимс, както и рокаджии като Брайън Адамс, Брус Спрингстийн, „Симпъл план“, „Гуд Шарлът“ и др. Разбира се, няма как каналът да мине без кадифето на Майкъл Бубле, декорация на всеки коледен сезон.

Коледният саундтрак на Радиото е разработен от музикалните редактори Здравко Петров, Албена Велева и Лили Големинова. Петров е старши музикален редактор в Програма „Хоризонт“, водещ на предаванията „Звезден прах“, „Маестро, музика“, „Музикална кутия“, „Български музиканти“, седмичната класация за български песни „7 в 11“, а понастоящем заедно с Диляна Трачева е водещ на БНР „Топ 20“. От 2012 г. Здравко Петров изцяло е отговорен за поддържането на стрийм канала за българска поп и рокмузика „Бг Поп“ на „Бинар“.

Блус, рок, джаз, уърлд и детска музика са основните музикални приоритети на музикалния редактор Албена Велева. Тя работи за БНР от 1994 г. и е старши музикален редактор в Програма „Христо Ботев“. Позната е на слушателите от музикалните предавания „По делтата“ – за блус и „Нощна стража“ – за рок. За най-малките слушатели на общественото радио Албена прави детски музикален канал в „Бинар“.

Лили Големинова работи от основаването на Радио София в БНР. В момента е водещ на „Радиокафе“ и „Моята друга музика“.

Една от новите мелодии, които звучи отвсякъде на Коледа – „You Deserve It All“ на Джон Ледженд:

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах