Този текст е публикуван преди повече от 6 месеца

БНР с нов директор: Светослав Костов

Отново спортен журналист оглавява обществената медия

Светослав Костов. Снимка: Личен архив - БНР с нов директор: Светослав Костов

Светослав Костов. Снимка: Личен архив

Светослав Костов е новият директор на Българското национално радио, избран след гласуване на Съвета за електронни медии. Той е вторият спортен журналист начело на Радиото след Радослав Янкулов.

Настоящият директор Александър Велев не получи гласове. За победителя гласуваха трима – Бетина Жотева, Розита Еленова и София Владимирова, за Митко Димитров двама – Иво Атанасов и Ивелина Димитрова.

Шестима бяха кандидатите за директор на обществената медия – Велев, бившият на същия пост Валерий Тодоров, директорът на радио „София“ Светослав Костов, бившият директор на радио „София“ Митко Димитров, отговорният редактор на програма „Христо Ботев“ Даниела Манолова и бившият член на Управителния съвет на БНР Анета Милкова. Милкова отпадна заради липса на трудов стаж в медии – въпреки наличието на управленски опит.

„Ще работя за радиото и хората, работещи в радиото“, обеща Костов пред репортер на БНР.

КОНЦЕРТ НА ОРКЕСТЪРА НА КИТАРИСТИТЕ НА БАРСЕЛОНА

Светослав Костов е спортен журналист. Завършил е „Български език и френски език“ в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“, специализира журналистика. Стажувал е във Френското национално радио. Преподавател е по „Радиожурналистика“ и „Спортен коментар“ в НСА „Васил Левски“.

Професионалната си кариера започва като репортер във вестник „Пловдивски новини“ през 1995 г. Ръководи спортния екип в радио „Веселина“ (Пловдив). От 1998 г. работи в системата на БНР – първо в Радио „Пловдив“, после в програма „Хоризонт“ – репортер, редактор новини, коментатор, водещ на актуални и на развлекателни предавания. С неговия глас слушателите свързват предаванията „Хора, пътища, автомобили“ и „Спорт и музика“. Бил е продуцент на „Актуални предавания и спорт“ в програма „Хоризонт“.

Заема се с оптимизация на БНР

По време на изслушването си пред СЕМ Костов се обяви за оптимизация в БНР, където в момента работят малко над 1300 души. Обещава по-високи заплати в Радиото. Според концепцията му, радио „Омбудсман“ ще стане част от Българското национално радио, за да решава обществени проблеми от различен характер, свързани с администрацията и институциите. Костов има намерение да възстанови и радио „България“, което в момента съществува само като сайт. За радио „София“ новият директор на БНР предлага да има повече регионално присъствие.