Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

БНР събира цялото ни рок войнство

Може би е време да тръгнат на национално турне?

В концерта "БГ рок симфони" ще излязат любими групи като "Щурците", "Сигнал", Д2, "Фактор"... - БНР събира цялото ни рок войнство

В концерта "БГ рок симфони" ще излязат любими групи като "Щурците", "Сигнал", Д2, "Фактор"...

България е царството на рока…, що се отнася за публиката. А колко е цялото войнство на рока, произведен у нас – ще се изясни в зала 1 на НДК в понеделник вечерта. Десетки родни знаменитости, събирали зрители през годините, излизат на сцената заедно със симфоничния оркестър на БНР. Поводът за мобилизацията е 80-годишнината на националното радио, но концертът „БГ рок симфони“ има потенциала да доведе до градивни последствия в родната култура.

Събитието е най-мащабният проект на новосъздадената Музикална къща БНР в поредицата от чествания за рождения ден на медията, защото събира на една сцена историята на рока у нас. Там ще бъдат „Щурците“, ФСБ, БТР, Д2, „Сигнал“, „Конкурент“, Милена с „Ревю”, „Фактор”, „Диана Еспрес”, „Аналгин”, Звезделин Керемедчиев от „Ахат“, Роберта, Орлин Горанов… Най-големите им хитове ще прозвучат с драматичен патос, аранжирани за симфоничен оркестър – „Душа”, „Ако ти си отидеш за миг”, „Черната овца”, „Сбогом”, „Спасение”. Ще бъдат изпълнени парчета и на музиканти, които вече не са сред нас – Георги Минчев, Чочо Владовски и Димитър Воев от „Нова генерация”. Новите им аранжименти са създадени от Георги Андреев и Румен Бояджиев-син. Ред в масовката от рок и класика в НДК ще създава диригентът Григор Паликаров.

„Радваме се, че можем да вземем участие в този бенефис, – казва пред БНР Веселин Тодоров от „Фактор”. – За мен Националното радио е изключително скъпо, защото първият запис, който съм направил в него, беше през 1966 г. Този формат, който медията избра като част от отбелязването на 80 години, е наистина забележителен. Трябва да се направи всичко възможно хубавата българска музика да се развива и в бъдеще.“

Концертът в НДК ще бъде излъчен по БНТ, ще се появи и на диск. Но това събитие може да произведе много повече, ако в Музикалната къща на радиото проявят желание и амбиция. Поколенията рокаждии, които излизат заедно на сцената, предизвикват положителни спомени у хиляди българи, а те са много повече от почитателите на попфолка. Чалгата използва пика на интереса към нея. Може би е време и рокът да тръгне на национално турне по площадите на България. През годините е имало единични колаборации, предизвиквали сътресения по сцените в София, страната и в чужбина. Но с мощна медия като БНР зад гърба си тези групи могат да създадат не просто поредица от вълнуващи концерти, а да породят нова рок вълна по нашите ширини.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg