Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

БНР съкращава 70, СБЖ против

Съюзът на журналистите настоява да не се намаляват хонорарите, за да не спадне качеството на работа

 - БНР съкращава 70, СБЖ против

Съюзът на българските журналисти се обяви против планираните съкращения в Националното радио. Преди дни директорът на БНР Радослав Янкулов разкри, че престои намаляване на щатния състав със 70 бройки. Планира се свиване на 10% от разходите в повечето от регионалните станции. Намалява се с 50% и бюджетът за хонорари и бонуси.

СБЖ излезе в понеделник с декларация, в която предупреждават ръководството на радиото да не предприема никакви финансови и кадрови рестрикции, както и да не се намаляват хонорарите, защото това би довело до демотивация и спадане на качеството на работа.

Вижте пълното съдържание на декларацията: 

Управителният съвет на Съюза на българските журналисти изразява своята загриженост по повод усложнената ситуация в Българското национално радио и обявеното решение на ръководството на обществената медия, мотивирано със спазването на разпоредбите на чл. 48, ал. 2 от Закона за държавния бюджет на Република България за 2015 г. и във връзка с писмо изх. № 92-00-72 от 19.03.2015 г. на Министерството на финансите.

Заставаме категорично зад позицията на членовете на дружествата на СБЖ в БНР и техните искания:

1. Да не се предприемат никакви рестрикции – финансови и кадрови към радиоколегията, която е ангажирана пряко с производството на радиопрограмите и съдържанието им. Напомняме Ви, че националната медия получава своята държавна субсидия за производството на медиен продукт;

2. Оставаме учудени от факта, че съотношението между хората, произвеждащи радиопродукцията и останалите служители на БНР е повече от 1:3. В този контекст настояваме категорично да не се предприема никакво намаление на средствата за допълнително материално стимулиране (ДМС), още повече, че това би било и грубо нарушение на чл.27 и чл.28 от КТД;

3. Да не се намаляват разходите за хонорари (по извънтрудови правоотношения) на творческите екипи от ефира и продукциите, тъй като това би довело до демотивация и спадане на качеството на работата;

4. Да се оптимизира числеността на административните и помощни структурни звена на БНР;

5. Настояваме за спазване на текстовете в КТД, като напомняме, че представителите на СБЖ са партньори, които участват равнопоставено в управлението на медията;

6. Изискваме от ръководството на БНР да ни информира за извършените назначения, както и да ни предостави отчет за приходите и разходите на обществената медия за периода от началото на мандата на настоящото ръководство до момента.

Съюзът на българските журналисти настоява Кодексът на труда и КТД да бъдат прилагани и спазвани в цялата им пълнота. СБЖ ще продължи да отстоява всички права на журналистите и ще се бори за достойно заплащане на техния труд, съответстващо на високия обществен авторитет и социално значима роля на журналистическата професия в съвременното демократично общество. Тази наша кауза е залегнала в основата на проекта за Закон за защита на професионалната журналистика в България, подготвен от Съюза на българските журналисти, който след обществено обсъждане ще бъде внесен в Народното събрание на Република България.

Съюзът на българските журналисти като пълноправен член на Международната федерация на журналистите ще информира нейното ръководство за предприетите стъпки в защита на журналистите в БНР.

Настоящата декларация на СБЖ, която е в подкрепа на исканията и позицията на членовете на нашите дружества в БНР, е мотивирана от желанието ни в диалог да работим за отстояването на авторитета на журналистите и Радиото – медийния лидер в ефира на България.

УС на СБЖ София, 27.04.2015 г.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg