Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

БНР: Само класика и джаз, както ви харесва

Откак спряха попа и рока, слушателите на държавното радио скочиха с 20%

БНР има шест музикални маркови състава, сред които е елитният Симфоничен оркестър, начело с диригента Росен Гергов. Снимка: НДК - БНР: Само класика и джаз, както ви харесва

БНР има шест музикални маркови състава, сред които е елитният Симфоничен оркестър, начело с диригента Росен Гергов. Снимка: НДК

БНР започна 2017-а с голяма стъпка назад: без поп и рок, само джаз и класика. Преговорите на медията с „Музикаутор“ не доведоха до нов договор с дружеството за авторски права в музиката. Това отстъпление обаче се е оказало благотворно за слушателите – съобщават днес от Радиота: програмите им бележат ръст на слушателския интерес от началото на годината. 

Делът на програмите на Българското национално радио от общата радиоаудитория се е повишил от 13,7 % на 16,5 % през януари 2017 г., което е ръст от около 20 % спрямо последното тримесечие на 2016 година, твърдят от „Драган Цанков“ 4. Програма „Хоризонт“ е запазила и разширила позицията си на информационен лидер в радиоефира. През януари делът на програмата се е повишил от 9,5 % на 10,6 %, като „Хоризонт“ е втора по дял от радиоаудиторията. Най-значим е скокът при Радио „Благоевград“ и Радио „Видин“ – те почти са утроили своя дял. Данните са от представително изследване, проведено от Ipsos България в периода 2 – 29 януари и предоставено от Nielsen Admosphere Bulgaria.

Средно за цялата 2016 г. програмите на Българското национално радио имат 18,3 % дял от радиоаудиторията. През април, май и август 2016 г. програма „Хоризонт“ е на първо място по дял от аудиторията сред всички радиа в страната. Около 40% от хората на възраст 15-69 години твърдят, че слушат радио, за да чуят новините. Почти една трета от реализираната от тях радиослушаемост е в програмите на БНР. Лидер в класацията на тази група слушатели е програма „Хоризонт“ с 20,9% – гласят резултатите от изследването. Това е над два пъти повече от следващата радиопрограма в класацията и близо три пъти повече от следващата информационна радиопрограма.

Ако тази тенденция се запази, БНР има интерес да продължи тази политика. И освен превъзходството, което има като радиопокритие, ще изпъква и с по-сериозната си музикална култура.

Вижте още: БНР, КАКВА НАСЛАДА ЗА СЛУХА…

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах