Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

БНР свали „Деконструкция“ от ефир

Не се сърдя на хората там, те си пазят постовете, заяви Петър Волгин

Петър Волгин заявява, че властта нарежда на СЕМ, СЕМ нарежда на БНР, а БНР козирува и изпълнява. - БНР свали „Деконструкция“ от ефир

Петър Волгин заявява, че властта нарежда на СЕМ, СЕМ нарежда на БНР, а БНР козирува и изпълнява.

Българското национално радио сваля предаването „Декострукция“ от ефира си. Новината съобщи неговият водещ и продуцент Петър Волгин във Фейсбук – ден, след като обяви, че СЕМ са съставили акт за нарушение на радиото и обвини органа в репресия. Малко след това и от радиото потвърдиха, че спират предаването, и укориха журналиста в системна цензура.

В новия си статус Петър Волгин казва, че не е обиден на Управителния съвет на радиото за свалянето на „Деконструкция“ – тъй като хората там си пазели постовете, а това минавало през отстраняване на неудобните.

Журналистът пояснява, че властта нарежда на СЕМ, СЕМ нарежда на БНР, а БНР козирува и изпълнява.

„Проблемът на всичките тези хора е, че не могат да мислят самостоятелно – пише той. – Ако можеха да мислят, щяха да видят, че с подобни мракобесни действия постигат цели, напълно противоположни на желаните от тях.“

Петър Волгин предрича още края на кариерата на управляващите, посегнали на медия, и анонсира, че битката на „Деконструкция“ тепърва започва. В заключение си служи с руска фраза за това кой ще е крайният победител:

„Победа будет за нами“.

Малко след Волгин, и от БНР потвърдиха за преустановяването на излъчването на „Деконструкция“ в текст на официалния си сайт, озаглавен „БНР казва „не“ на цензурата и нарушаването на свободата на словото“.

„Мотивите за решението са, че водещият допуска в предаването едностранчиво представяне на фактите, има липса на обективност и многообразие на гледните точки, като при коментари изгражда позиции, без да допуска опоненти по темата – посочват от обществената медия. – Това е ограничаване на свободата на словото и налагане на цензура, като се отнема възможността на слушателите да изказват свое мнение.“

В неделя Петър Волгин обяви отново във Фейсбук, че е репресиран, а от СЕМ са съставили акт за административно нарушение на БНР заради предаването „Деконструкция“ (вижте в ОЩЕ ПО ТЕМАТА). Волгин отдаде това на критики към властта у нас, Европа и Съединените щати.

Малко по-късно пред „Площад Славейков“ председателят на СЕМ Георги Лозанов нарече журналиста „фалшив герой“ и заяви, че той разчита на либералност, срещу която иначе сам високо скача. Председателят на СЕМ смята, че целта на Волгин е просто да прекъсне професионалния разговор, където няма аргументи, и да те вкара в политически, където лозунгите му вършат работа. Според него журналистът много иска да се представи за репресиран, за дисидент, за герой, но проблемът му е, че е точно обратното.

Вижте пълния текст на изявлението на Петър Волгин за свалянето на „Деконструкция“:

Управителният съвет на Българското национално радио е свалил предаването „Деконструкция“. Не се сърдя на хората там. Те си пазят постовете, а пазенето на постове минава през отстраняването на всеки, който не е удобен на властимащите. В медийния сектор нещата се развиват така – властта разпорежда на СЕМ какво да направи, СЕМ козирува и нарежда на БНР какво да направи, БНР козирува и изпълнява нарежданията. Проблемът на всичките тези хора е, че не могат да мислят самостоятелно. Ако можеха да мислят, щаха да видят, че с подобни мракобесни действия постигат цели, напълно противоположни на желаните от тях. Всеки управляващ, който посегне на медиа, слага край на кариерата си. Разбира се, лакеите на управляващите ги чака същата съдба. Изобщо екипът на „Деконструкция“ е убеден, че битката едва сега започва и че „победа будет за нами“.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg