Този текст е публикуван преди повече от 2 години

БНТ чака нов директор с 35 млн. лв. дългове

Синдикатите в обществената телевизия с отворено писмо, в което настояват да се изчистят задълженията на медията преди да бъде избран нов шеф

„Или бюджетът на обществената телевизия е погрешно сметнат, или дефицитът е резултат на лошо управление“, се казва в отвореното писмо. - БНТ чака нов директор с 35 млн. лв. дългове

„Или бюджетът на обществената телевизия е погрешно сметнат, или дефицитът е резултат на лошо управление“, се казва в отвореното писмо.

Над 35 млн. лева са дълговете на Българската национална телевизия, съобщават в отворено писмо синдикалните организации в обществената медия, която тази година празнува 60-годишнината си. Към момента има реална опасност срещу телевизията да бъдат заведени дела от международни институции, се посочва в текста. Позицията е адресирана до премиера Бойко Борисов, министъра на финансите Владислав Горанов, Комисията по култура в парламента и Съвета за електронни медии.

Писмото се появява дни преди да бъде избран нов генерален директор на медията. Представителите на синдикатите „си позволяват да се усъмнят в безкрайните финансови ревизии, одити и отчети пред СЕМ“.

Тъй като установената от 15 г. практика дотук е всеки новоизбран директор да заварва 20-30 млн. лв задължения, се посочва в писмото, синдикалните организации настояват преди избора на нов човек „да бъдат погасени старите задължения на БНТ, за да може новоизбрания директор да започне на чисто“ и „да бъде направен точен анализ на причините, довели до това състояние на институцията, а виновните да бъдат санкционирани според законите на държавата“.

„Силно сме обезпокоени от постоянната криза, предизвикана в Българската национална телевизия, за която работещите в нея нямат никаква вина. От години е ясно, че определената от финансовото министерство държавна субсидия е крайно недостатъчна… За нас това означава, че или бюджетът на обществената телевизия е погрешно сметнат, или дефицитът е резултат на лошо управление – се казва в отвореното писмо. – Към това можем да добавим и многото недомислени структурни, кадрови и технологични реформи, извършвани през годините в БНТ.“

Константин Каменаров, бившият генерален директор на телевизията, подаде оставка преди месец, след като бе осъден за шофиране с 1,6 промила алкохол в кръвта. Неговата длъжност временно пое програмният директор на БНТ Емил Кошлуков. Процедурата за избор на нов шеф вече тече, документи могат да се подават до 3 юни, а решението си СЕМ ще обяви на 5 юли.

Синдикатите настояват изборът да бъде проведен отговорно и „да бъде определен за тази длъжност доказан професионалист, който да се ползва с доверието на работещите в БНТ, да не е политически обвързан, да бъде с „чисти ръце“ и да представи по време на изслушването му пред СЕМ екипът, с който ще управлява“.

Писмото е подписано от синдикалните лидери в БНТ Емил Розов, Лиляна Трайкова, Николай Ганев, Любомир Мирчев и Ирина Михайлова.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах