Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

БНТ: Детската „Евровизия“ е стратегия на държавата

Конкурсът ще се проведе в „Арена Армеец“

Крисия, Хасан и Ибрахим завоюваха второто място на детската Евровизия миналата година. - БНТ: Детската „Евровизия“ е стратегия на държавата

Крисия, Хасан и Ибрахим завоюваха второто място на детската Евровизия миналата година.

Есенната програма на Българската национална телевизия ще е подчинена на музикалния конкурс детска „Евровизия“, на който страната ни е домакин през 2015 г. Финалът на шоуто ще е на 21 ноември в столичната зала „Арена Армеец“, но освен него БНТ ще покаже на зрителите си множество съпътстващи идеи и проекти, стана ясно на разговор на ръководството на телевизията с журналисти.

„Имаме 6 месеца да направим един много сложен конкурс“, каза генералният директор на БНТ Вяра Анкова. Тя разкри, че се очаква да се сключат редица партньорства – не само в България, но и в чужбина. „Това не е продукция само на БНТ, телевизията е ракета-носител, но това е стратегия на държавата“, поясни тя.

Пред организаторите все още стоят редица въпроси, а почти всичко е в процес на уточняване – предстои изработката на лого и слоган. Най-вероятно за двете неща няма да има конкурс, тъй като времето е ограничено, но от БНТ ще се опитат да съберат максимално много идеи, за да изберат най-добрата.

В сряда предстои среща на ръководството на БНТ със „Седем-осми“, които миналата година лансираха Крисия, Хасан и Ибрахим, завоювали престижното второ място на Детската Евровизия в Малта. Ще се преговаря и с редица министерства – на туризма, на културата, на икономиката, на спорта, със Столична община.

Международната организация, управляваща конкурса, ще следи организацията изкъсо. Креативният директор на шоуто ще бъде чужденец – той вече е избран, но предстои доуточняването на последни детайли преди обявяването на името му. „Ще се опитаме, където е възможно, да има български екипи“, добави Анкова.

По принцип на финала на конкурса се събира публика около 5-7 хиляди души, стана ясно по време на разговора. Заради капацитета на „Арена Армеец“ обаче от БНТ смятат, че могат да съберат и повече хора.

Не се знае и какъв бюджет ще има проектът. В други страни той е бил от порядъка на 3-4 милиона лева. „Няма как да се случи без подкрепа от държавата“, призна Анкова.

„Организацията на конкурса ще е презентативна за цялата телевизионна индустрия“, каза на свой ред програмният директор на БНТ Севда Шишманова. Стандартът при реализацията на такива програми е бил само към родния пазар, локален, докато сега предстои да се направи проект със световно значение.

Освен в страните участнички, които засега са най-малко 16 (крайната дата за заявяване на участие е края на август), предаването се излъчва и на други континенти – например в Австралия и Аржентина.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Избрано

Вълшебство

ДС