POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

БНТ гласува за 100-те любими БГ филми, „Мисия Лондон“ липсва

Сезонът на канарчетата е предложен 2 пъти

Филмът "Вчера" вече води в класацията. - БНТ гласува за 100-те любими БГ филми, „Мисия Лондон“ липсва

Филмът "Вчера" вече води в класацията.

„Стоте любими филми на зрителите“ е новата класация на БНТ. Кампанията е посветена на 100-годишнината на българското кино, в рамките на която националната медия ще излъчи избраните заглавия.

Всеки може да гласува за пет от любимите си ленти като попълни анкета, поместена в сайта на телевизията в интернет bnt.bg, която е вече активна. В предложения списък с емблематичните родни филми са включени заглавия от близкото и по-далечно минало, както и продукции от годините на прехода. Там са „Козият рог“, „Оркестър без име“, „681 – Величието на хана“, „Крадецът на праскови“, „Инспекторът и нощта“, „Авантаж“, „Всичко е любов“, „Обич“, „Вчера“, комедиите „Вилна зона“, „Специалист по всичко“, „Дами канят“, „Йо-хо-хо“ и „Куче в чекмедже“… Сред най-скоро произведените български филми  в анкетата са „Дзифт“, „Източни пиеси“, „Отчуждение“.

Някои филми впечатляват с присъствието си… „Сезонът на канарчетата“ го има два пъти. Други пък блестят с отсъствието си – в предложените филми липсва най-гледаният български филм, реализиран след 1989 г. – „Мисия Лондон“! Липсва и „Мера според мера“, но пък е включен „Сбогом, мамо!“. Вероятно е дадена възможност заглавията да бъдат добавени в опцията за нови предложения, които зрителите могат да изпратят на адрес kino@bnt.bg.

Излъчването на избраните от зрителите започва на 6 октомври с поредица от десет ленти, които всеки българин познава. Филмите ще се излъчват всеки ден от понеделник до четвъртък от 23 часа по БНТ.

В момента водят филмите „Вчера“, „Време разделно“ и „Оркестър без име“. С колко гласа обаче, в класацията не е посочено.

Опера в Летния Театър

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg