Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

БНТ излъчва документален филм за Георги Господинов

Филмът е заснет преди романът „Времеубежище” да влезе в номинациите за „Международен Букър”

„Не е блокбастър, не е някакъв страхотен екшън. Всичко е в езика, в думите, в ритъма...“, казва Георги Господинов за „Времеубежище“. Снимка: Площад Славейков - БНТ излъчва документален филм за Георги Господинов

„Не е блокбастър, не е някакъв страхотен екшън. Всичко е в езика, в думите, в ритъма...“, казва Георги Господинов за „Времеубежище“. Снимка: Площад Славейков

„Георги Господинов в убежището на времето“ е заглавието на документалния филм, който ще бъде излъчен тази вечер по БНТ в рубриката „БНТ представя“. Премиерата му беше вчера, 30 май, в Дома на киното.

Във филма писателят разказва спомените си от детството, за първото си публично литературно четене и за 1989 г. Продукцията е заснета през февруари и март 2023 г., преди дори романът „Времеубежище” да влезе в номинациите за наградите „Международен Букър”. Режисьор на документалния филм е Павел Веснаков, оператор е Мартин Балкански.

Едно от най-щастливите ми времена беше докато пишех романа. Да, този роман ми донесе много щастие. Вижда се колко сме щастливи с Анджи. Но, всъщност, докато пишех романа, имах пълното време, едно щастливо време. Живях на друго място и всеки ден можех да бъда в книгата си. Това е страшно щастливо време, човек си дава сметка по-късно“, каза Георги Господинов на премиерата на филма.

Писателят посочва, че неговите книги са много трудни за превод.

Не е блокбастър, не е някакъв страхотен екшън. Всичко е в езика, в думите, в ритъма…“, казва авторът на „Времеубежище“.

Писателят ще се срещне с читателите си на Пролетния панаир на книгата и ще бъде на щанда на издателство „Жанет 45” в 17 ч. днес, 31 май.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС