Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

БНТ: Нямаме вина за липсата на Николай Панайотов от филма за „Нибелунга“

Художникът не се появил на уговореното интервю, твърдят от медията

Сцена от четирилогията "Пръстенът на Нибелунга", поставена от Пламен Карталов. Сценографията и костюмите са на Николай Панайотов. - БНТ: Нямаме вина за липсата на Николай Панайотов от филма за „Нибелунга“

Сцена от четирилогията "Пръстенът на Нибелунга", поставена от Пламен Карталов. Сценографията и костюмите са на Николай Панайотов.

Нов ракурс към един скандал между творци възникна след появата на статията „Как името на един художник бе заличено от събитие в Софийска опера“, публикувана в „Площад Славейков“. От БНТ получихме писмо, в което се твърди, че вината за отсъствието на Николай Панайотов от техния филм, посветен за четирилогията „Пръстенът на Нибелунга“, не е тяхна, а на самия художник. 

Миглена Стойчева, автор на документалния филм „Българският пръстен на Вагнер”, заявява, че върху нея не е оказван натиск да заличи името на художника Николай Панайотов, както и неговото присъствие в създаването на четирилогията „Пръстенът…“ от Рихард Вагнер.

Да припомним случая. Художникът Николай Панайотов е създал изумителната сценография и костюми на четирите оперни спектакъла, поставени на директора на Софийска опера Пламен Карталов. Панайотов разкрива, че името му е било заличено от афишите на Софийска опера. Това установил самият той при последното си завръщане у нас от Париж, където живее и работи от години. Разказва, че му се налага да прониква в салона през задния вход, за да види творбите си на сцената (Вижте в ОЩЕ ПО ТЕМАТА).

Епичните си битки с директора живописецът описва в блога си в интернет чрез приказната история за твореца Никзиг и мандарина Хагеноф.

„Отвсякъде се показва единствено Хагеноф (бел. ред. – Пламен Карталов), като се представя за сам и единствен създател, който е международно оценен и национално свръхнаграден за най-амбициозното и първо на Балканите поставяне на Цикъла на Вагнер „Пръстенът на Нибелунга“, разказва художникът.

Панайотов твърди, че му е отказан дори служебен билет за спектакъла, принуден е да се вмъква в сградата тайно и да гледа инкогнито своя четиригодишен труд. По думите на Панайотов Карталов сам обира всички овации.

Ето какво уточнява журналистката Миглена Стойчева от БНТ:

„Безспорно, поставянето на творба като „Пръстенът на Нибелунга” за първи път в България е събитие, което представлява интерес за БНТ в качеството й на обществена телевизия. По тази причина аз предложих и продуцентският съвет на Дирекция „Информация” прие да бъде заснет документален филм за събитието, който да се представи в рубриката „В кадър”.

При решението ми за конструкция на визуалния и съдържателен разказ, като автор възприех подход, при който мой текст напълно липсва и всеки от участниците в проекта представя лично своя труд. За целта всички участници бяха поканени лично от мен за интервюта, които направих непосредствено преди всеки от четирите спектакъла. Разбира се, че покана бе отправена и към г-н Панайотов. При това неведнъж, а в три поредни дни. Поради своята заетост той отклоняваше моите покани под предлог, че е ангажиран с многото чуждестранни критици, които бяха дошли за събитието. Накрая се уговорихме интервюто да се случи час преди последния спектакъл от цикъла. В уговореното време аз и моят екип бяхме на мястото на нашата среща. Г-н Панайотов, обаче, не дойде. Потърсих го неколкократно на мобилния му телефон, защото допусках, че е възможно да е забравил за уговорката. Той така и не ми отговори, нито веднага, нито ми върна обаждане по-късно.

Пламен Карталов и Николай Панайотов преди скандала между тях.

Пламен Карталов и Николай Панайотов преди скандала между тях.

Технологията на телевизионното производство и снимачният тракт, който е строго фиксиран, ме накараха да се лиша от това интервю, защото по всичко личеше, че г-н Панайотов няма желание то да се осъществи. Филмът беше монтиран и излъчен.

Истинската изненада за мен настъпи, когато г-н Панайотов се свърза с мен, за да ми държи сметка за своето отсъствие от филма. Аз му изпратих писмен отговор, в който му припомних обстоятелствата около несъстоялото се интервю. Изненадана бях и от неговия упрек, че е трябвало да го потърся в Париж, където живее или пък да го потърся при неговото участие в Празниците на изкуствата „Аполния”. Сами разбирате, че това звучи абсурдно, при положение, че г-н Панайотов не отговори нито веднъж на моите обаждания, за да уточним евентуална смяна на поисканото интервю. След като получи моя отговор, г-н Панайотов очевидно не остана удовлетворен и последователно поиска писмен отговор от изпълнителния директор на БНТ Симеон Касабов, делегирания продуцент на „В кадър” Петя Тетевенска и накрая от генералния директор Вяра Анкова, след като писмен отговор по този случай беше поискан на телевизията от СЕМ. Г-н Панайотов получи писмен отговор от всички тях. Като резултат от неговото последвало настояване, бе осъществена среща между него и директора на Дирекция „Информация” Даниел Чипев. За да покажем, че няма лично отношение към г-н Панайотов, заснехме репортаж от неговото ателие, в което разказахме за постиженията му като творец, включително за работата му по една от най-мащабните оперни постановки – „Пръстенът на нибелунга“. Репортажът беше излъчен на 26 юли 2014 година в централната емисия „По света и у нас”.

http://bnt.bg/news/kultura/kak-se-gradi-stsenichnata-postanovka-na-pra-stena-t-na-nibelunga

Очаквахме, че с това действие сме удовлетворили неговите претенции към БНТ. Видно е, че в публикацията на Вашия сайт г-н Панайотов излага своето лично неудовлетворение от своите взаимоотношения със Софийската опера. Затова съм неприятно изненадана, че той отново замесва името на БНТ в публичното пространство като аргумент в един личен спор.

Отново заявявам, че никой не е упражнявал върху мен натиск да залича от филма си участието на Николай Панайотов, защото такова просто не е имало. Неприятно съм изненада, че той дава линк към моя филм, който и в момента е публикуван на сайта на БНТ, но пропуска да спомене за специалния репортаж, посветен на него, и да посочи линка със съответния материал в „По света и у нас”.

Надявам се това да е само пропуск, който не е умишлен и не цели да прави внушения, които нямат нищо общо с действителността.“

„Площад Славейков“ очаква гледната точка на директора на Софийска опера Пламен Карталов.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90