Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

БНТ официално: „Стани богат“ тръгва на 1 април

Голямата награда е 100 хил. лв., водещ на играта ще бъде Михаил Билалов

Въпросите в „Стани богат“ ще задава актьорът Михаил Билалов. Снимка: Румен Добрев/Площад Славейков - БНТ официално: „Стани богат“ тръгва на 1 април

Въпросите в „Стани богат“ ще задава актьорът Михаил Билалов. Снимка: Румен Добрев/Площад Славейков

„Стани богат“ тръгва по БНТ, съобщават официално от обществената телевизия и най-сетне потвърдиха публикациите в някои медии. Играта ще стартира на 1 април, неделя, от 19 ч. Това ще бъде и началният час, в който ще се излъчва всеки делничен ден. Така БНТ за първи път ще направи опит да отнеме зрители от централните новинарски емисии по Би Ти Ви и Нова, заковани в същия час.

„Стани богат“ ще се завърне с класическата схема на играта – 15 въпроса и добре познатите три жокера („50/50“, „Помощ от публиката“ и „Обади се на приятел“). Голямата награда е 100 000 лева, а сигурните суми остават 500 лв. (на петия въпрос) и 2500 лв. (на десетия въпрос).

Над 3 хил. души до момента са се регистрирали на онлайн платформата stanibogat.bnt.bg, повече от 300 от кандидатите вече са участвали в предишни издания на „Стани богат“ или в „Минута е много“. Според регламента, на стола на богатството може да се седне само веднъж – втори шанс могат да получат онези кандидати, които са отпаднали в играта „Най-бързият печели“. Най-младият кандидат е 9-годишен, а най-възрастният на 86. 25% от заявилите участие са под 35-годишна възраст.

Лицензът за „Who wants to be a millionaire?“ (оригиналното заглавие на формата) е продаден в над 100 държави, като в повечето от тях играта постига изключителен рейтинг. Първото издание на играта започва на 4 септември 1988 г. като радиошоу във Великобритания. Автор на тогавашния проект е Дейвид Бригс, който дава съгласието си на Крис Тарант да направи радиоигра с парични награди. След като няколко слушатели печелят прилични суми, шоуто е спряно. Това обаче не отказва Бригс и той доразвива идеята си в телевизионен вариант. Първият брой на формата излиза в телевизионния ефир на ITV1 с името „Планина от пари“, а правилата са почти същите, каквито и днес. Първият въпрос е носел награда само от 1 паунд, а последният – 1 млн. паунда. Това е и най-голямата награда, получавана в телевизионно шоу дотогава.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

Играта вдъхнови филма на Дани Бойл „Беднякът милионер“ (2008), който разказва историята на млад мъж от бедните квартали на Мумбай, който участва в индийската версия на „Стани богат“. Филмът има десет номинации за „Оскар“ и осем спечелени.

У нас „Стани богат“ започва да се излъчва през 2001 г. по Нова телевизия с водещ Ники Кънчев. Дотук нито един от участниците у нас не е получил голямата награда. Един-единствен играч отговори на всички въпроси, Асен Ангелов – но наградата не му бе дадена, тъй като дъщеря му, водещата Искра Ангелова, по онова време работеше в Нова телевизия (сега Ангелова работи в БНТ, но по регламент баща ѝ няма право на участие – бел. ред.).

Водещ на играта по БНТ ще бъде Михаил Билалов.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Избрано

Български Лев

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах