Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 6 месеца

БНТ още няма избран нов генерален директор

Членовете на СЕМ са изцяло разединени в избора си

Предстои СЕМ да заседава закрито в продължение на един час, за да стигне до решение. Снимка: Стопкадър - БНТ още няма избран нов генерален директор

Предстои СЕМ да заседава закрито в продължение на един час, за да стигне до решение. Снимка: Стопкадър

Емил Кошлуков получи един глас „за“ и четири „против“, Венелин Петков – един глас „за“ и четири „въздържали се“, а Ирина Величкова – един глас „за“, два гласа „против“ и два „въздържали се“ по време на първото заседание на Съвета за електронни медии. Генерален директор на БНТ не беше избран, предстои СЕМ да заседава закрито в продължение на един час, за да стигне до решение.

На откритото за медиите заседание на Съвета за електронни медии всеки от членовете на СЕМ сподели своето отношение към кандидатите след два дни изслушвания, в които се представиха осем допуснати до конкурса за генерален директор на БНТ: Сашо Диков, Ирина Величкова, Сашо Йовков, Светлана Божилова, Емил Кошлуков, Венелин Петков, Василена Матакева и Красимир Ангелов.

Габриела Наплатанова гласува с „въздържал се“, защото огласи, че е работила в продължение на години с Венелин Петков, когото смята за най-подходящ за директор на обществената телевизия.

Галина Георгиева подчерта, че Сашо Йовков не е охулил БНТ за разлика от други кандидати, което я е впечатлило, но намери недостатъци при програмите на почти всички кандидати. За нея Емил Кошлуков е показал познаване на европейските тенденции в телевизиите, одобрява и категоричния му подход в бюджетирането и финансите. Тя отбеляза и факта, че бюджетният дефицит на БНТ при него е спаднал от 43 млн. лв. до 5 млн. лв. Тя предложи Емил Кошлуков за поста.

Пролет Велкова обобщи впечатленията си от двата дни на изслушване.

„Какъвто и да е резултатът, имаше смисъл от тези изслушвания“, каза тя – така са се откроили общите моменти, в които кандидатите са имали съвпадащи позиции, защото там са и основните проблеми на БНТ.

Сред тях са проблемите с бюджета, краткият мандат от 3 години, който не позволява дълбоки реформи и развитие. Има и неясноти с разходите за тв съдържание, които са неоправдано високи спрямо качеството. Сред проблемите е тежката йерархична структура: „решенията се взимат в един кабинет“, каза Пролет Велкова. Кандидатите са заявили, че БНТ привлича твърде малко зрители, не достига до младите и е пренебрегнала децата. Дигиталното съдържание също има нужда от развитие, макар че вече са факт опитите то да бъде разширено.

„Като цяло журналистиката в БНТ не достига“, заяви Пролет Велкова. Нейният избор е Венелин Петков заради „аурата му на принципен независим човек, който не се поддава на политически натиск“.

Симона Велева е установила, че има сериозен дефицит в нормативната база, с която е свързана работата на БНТ. Тя е съгласна с това, че тригодишният мандат на генералния директор е недостатъчен. Финансирането според нея се извършва по неефективен начин и лишава телевизията от независимост.  Според Велева е налице липса на вътрешен контрол в БНТ до момента и е видна нуждата от промяна на управленската структура на националната телевизия. Тя отказва да подкрепи Кошлуков за позицията генерален директор, въпреки подкрепата на служителите в телевизията, защото не вярва, че той ще успее да развие БНТ в правилната посока. Притесняват я и скандалите, свързани с неговото име. Симона Велева смята, че най-добре на изслушването се е представил Венелин Петков, който има и силата, и визията да изведе телевизията напред, но я притеснява, че ще внесе корпоративен характер в обществената телевизия и не го подкрепя. Най-много ѝ е допаднала визията на Светлана Божилова за законодателството и за самата телевизия. Поради нуждата да бъде избран генерален директор още днес, Симона Велева заяви, че ще разчита за избора си на диалога между членовете на СЕМ.

Председателката на СЕМ Соня Момчилова е съгласна с аргументите на колегите си и смята, че всеки един от претендентите е показал, че има компетентност и управленски способности, както и значителен опит. Тя нарече Сашо Диков „терминаторът на телевизиите“, но се дистанцира от свръхреваншизма му, който не обещава „плавен и безпроблемен преход“. Сашо Йовков според нея е „елегантен човек с уморени думи“. Емил Кошлуков за нея има „спорен публичен имидж“, но е неизбежно да се отчетат и позитивните промени, настъпили при него. Венелин Петков тя познава отдавна и въпреки симпатиите ѝ към него, не може да приеме, че БНТ може да се управлява като „държавна компания“ и смята, че СЕМ „не е борд на директорите“. Този корпоративен подход на Петков ѝ е чужд. Според нея подобен подход ще събуди в обществената телевизия катаклизми, които Венелин Петков няма да може да овладее. Не ѝ допада и стремежът към уподобяване на световните модели.

„Не бива да сме в ролята на онази жаба, която се изживява като чифтокопитно“, заяви Момчилова.

Тя благодари на Василена Матакева, че „не ѝ се е обадила за подкрепа“, защото са лични приятелки. Светлана Божилова според нея няма достатъчно енергия за овладяване на БНТ. Председателката на СЕМ не е видяла „юнака, който ще събуди спящия великан“ сред осемте кандидати за генерален директор на БНТ.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах