Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

БНТ отново снима филми за деца

Започна работа по два сериала и един късометражен филм

Актьорът Филип Аврамов е в една от водещите роли в късометражния филм „Моля те, Нептуне“. Снимки: БНТ - БНТ отново снима филми за деца

Актьорът Филип Аврамов е в една от водещите роли в късометражния филм „Моля те, Нептуне“. Снимки: БНТ

Помните ли „Войната на таралежите“, „Неочаквана ваканция“, „Рицар без броня“, „Рицарят на бялата дама“, „Йо-хо-хо“, „Васко да Гама от село Рупча“… Обичани филми и сериали, чиито мелодии винаги ще ни връщат в детството. Родното кино отдавна се е отказало да снима за деца, с което е извън световните тенденции – днес българските кинаджии залагат основно на фестивални филми, с които обикалят форумите по света. Но детското кино ни е нужно не за да го показваме навън, а най-вече за да се гледа тук, от нашите деца. Хубаво е, че БНТ се сети и за малките си зрители.

Три нови кинопроекта за детската аудитория финансира държавната медия. На последната конкурсна сесия бяха одобрени игралните сериали „Островът“ и „Румбата, Роналдо и аз“ и в момента те са на етап „развитие на сценария“. Третият филм – „Моля те, Нептуне“, е късометражен и работата по него вече започна, съобщават от БНТ.

„Моля те, Нептуне“ разказва историята на едно 9-годишно момче. Емо преживява тежко раздялата на родителите си, но старателно крие този факт от своите връстници. Действието се развива в детски морски лагер, където момчето се сприятелява с един спасител. Освен от удавяне, бате Боби ще помогне на Емо и в сбъдването на най-голямата му мечта, с която само морският цар Нептун е наясно.

Емо и неговият спасител бате Боби – Филим Аврамов и Андрей Йосифов – по време на снимки на плажа в Китен.

Ролята на малкия Емо е поверена на четвъртокласника Андрей Йосифов, като бате Боби ще видим актьора Филип Аврамов. Участват още водещите на детското предаване на БНТ „Милион и две усмивки“ Сандра Петрова и Красимир Кирчев и деца от театралните школи „Липа“ (София), „Слънчова планета“ (Бургас) и Националното музикално училище „Любомир Пипков“ – София. Режисьор на филма е Петър Гайтанджиев.

„Островът“ е по едноименния роман на писателя Александър Секулов. Докато за родителите през лятото времето спира, децата водят малките си войни, откриват и завладяват територии, преживяват „корабокрушения“, сприятеляват се и се разделят, влюбват се за първи път… И докато търсят съкровища край морето, хлапетата порастват за ценните неща в живота.

За „Островът“ е ангажиран режисьорски състав от награждавани автори от средното и младото поколение – Милко Лазаров, Милена Андонова, Кристина Грозева и Петър Вълчанов. А другият сериал – „Румбата, Роналдо и аз“ – ще бъде създаден от „Дрийм тим“. Двете поредици ще бъдат по 8 епизода и ще бъдат готови следващата година, уточняват от БНТ.

„Румбата, Роналдо и аз“ ще ни пренесе в малко българско градче, тъдето две момчета – Румен (11 г.) и Боби (13 г.) решават да направят футболен отбор, с който да се запишат на междуградски турнир. Двамата започват ежедневни тренировки на един от малкото свободни терени в града. Само след седмица обаче мечтата им е напът да бъде разбита – парцелът на игрището е обявен на търг от общината.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС