Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

БНТ с още един исторически филм – на режисьора Георги Дюлгеров

Премиерата на „Записки по едно предателство“ ще бъде през март на „София филм фест“

Пламен Димов като Георги Бенковски - БНТ с още един исторически филм – на режисьора Георги Дюлгеров

Пламен Димов като Георги Бенковски

Новият филм на Георги Дюлгеров по „Записки по българските въстания“ на Захарий Стоянов ще има премиера в програмата на предстоящия „София филм фест“ (16 – 31 март). „Записки по едно предателство“ е исторически разказ в 94 минути, който извежда на преден план историята за героизма и смъртта на Георги Бенковски и срещата на Захарий Стоянов с предателя дядо Вълю десет години по-късно. Игралният филм поставя темите за прошката, паметта и свободния дух.

Сюжетът проследява Захарий Стоянов и трима приятели, придружени от конни жандарми, които отиват да арестуват предателя. Захарий си спомня последните дни на Бенковски: първата среща с дядо Вълю, постепенната му промяна, за да се стигне до предателската клопка, когато четирима бегълци се натъкват на турска пусия. Бенковски е убит, единствено Захарий се спасява. На лобното място на Бенковски жандармите ще арестуват дядо Вълю, но Захарий решава да помилва предателя.

Сцена от „Записки по едно предателство“

В главните роли във филма са Пламен Димов като Георги Бенковски, Иван Николов като Захарий Стоянов, а Ивайло Христов като предателя дядо Вълю. Ключови персонажи във филма са и отец Кирил (Цветан Алексиев), Нею (Красимир Доков) и Стефо Далматинеца, изигран от Джордж Арабаджийски. Оператор на филма е Веселин Христов, художник е Георги Тодоров-Жози, като художник по костюмите дебютира Стамена Стоева, а музиката е на Мила Искърова.

Идеята за „Записки по едно предателство“ се ражда, когато преди години в телевизионно състезание с въпроси неназован участник – учител в гимназия, не успява да отговори на въпроса как е умрял Бенковски.

„Като чух това, много се ядосах, направо се разгневих. На другия ден седнах, отворих „Записките“ и написах първия вариант на сценария, защото за мен „Записки по българските въстания“ е българската библия“, коментира режисьорът.

Снимките на филма започват през пролетта на 2022 г. и една от снимачните площадки е в къщата музей на Тодор Каблешков в Копривщица. Продукцията е на БНТ с финансиране от конкурса за филмопроизводство на обществената телевизия от 2021 г.

Георги Дюлгеров е режисьор на един от най-добрите български исторически филми – „Мера според мера“, 3-сериен игрален филм по книгата на Бъчварова „Литургия за Илинден“ от 1981 г.

Опера в Летния Театър

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg