POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

БНТ пуска новини на руски и други езици

По-добре да чуят новините от нас, отколкото от съмнителни източници, казва генералният директор Емил Кошлуков

„БНТ е обществена телевизия, отразяваме всички гледни точки, нямаме политически пристрастия и даваме думата на всички участници в обществения живот“, казва Емил Кошлуков. Снимка: Благой Кирилов/БГНЕС - БНТ пуска новини на руски и други езици

„БНТ е обществена телевизия, отразяваме всички гледни точки, нямаме политически пристрастия и даваме думата на всички участници в обществения живот“, казва Емил Кошлуков. Снимка: Благой Кирилов/БГНЕС

БНТ ще излъчва новини на много езици онлайн, съобщи в профила си във Фейсбук генералният директор на БНТ Емил Кошлуков. Предстои да се подготвят емисии на руски, сръбски, английски и румънски, а след това и на други езици.

Кошлуков обясни решението на БНТ като отговор на реакциите за новините на украински език, които от 19 юни се излъчват като видеоемисия в сайта на националната телевизия. Директорът на държавната телевизия дава като пример „Радио България“ на БНР, което има текстови новини в сайта си на всички тези езици, плюс немски, руски, гръцки, испански и други, като подчертава, че там липсват новини на украински език.

Идеята за новини на тези езици е ясна, според мен. От една страна нашите български общности в чужбина да могат да слушат новините и на местния език, а от друга – чуждоезичните групи от хора в страната, както и съседите ни, да се запознаят по-добре с нашия живот. Надявам се, че това помага за интеграцията им, за разбирането и опознаването между съседите, за разпространението и утвърждаването на информация за родината ни, а в крайна сметка и за престижа ни като народ. Това са нашите новини, на други езици. По-добре да чуят от нас, отколкото от съмнителни източници. И ние да чуем нашите сънародници, останали извън територията на страната“, казва в поста си генералният директор на БНТ.

Кошлуков коментира и позицията на телевизията по отношение на всички спорни и конфликтни въпроси:

БНТ е обществена телевизия, отразяваме всички гледни точки, нямаме политически пристрастия и даваме думата на всички участници в обществения живот. Позициите за и против Русия, Украйна, войната, джендър-идеологията, както и всички останали линии на остро разделение в общественото мнение ще продължат да намират място в нашия ефир. Ние отразяваме новините, не ги създаваме“.

Телевизията подготвя и новини на руски, освен украинските, защото според Емил Кошлуков, „общността на рускоговорящите в България е голяма, те имат нужда да знаят какво става в родината ни“.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС