Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

БНТ разкрива „най-големия музеен обир в България“

Ценни реликви изнасяни от музей в Бяла и подменяни с ментета

Журналистката Мария Чернева, присъствала на следствен оглед в музея в Бяла, ще разкаже пред зрителите на БНТ кога е започнал музейният обир, къде са намират днес откраднатите експонати и има ли осъдителни присъди за извършителите. Снимка: БНТ - БНТ разкрива „най-големия музеен обир в България“

Журналистката Мария Чернева, присъствала на следствен оглед в музея в Бяла, ще разкаже пред зрителите на БНТ кога е започнал музейният обир, къде са намират днес откраднатите експонати и има ли осъдителни присъди за извършителите. Снимка: БНТ

Как реликвите от един музей постепенно биват подменяни с аналогични предмети, ще разкрие в документален филм журналистката от БНТ. В продължение на няколко месеца екип на обществената телевизия проследява работата на разследващите органи около изнасянето на оригинали от Музея на освободителната война в град Бяла. Филмът ще бъде излъчен на 24 януари, сряда, от 22,30 ч. по БНТ1.

Музеят в Бяла съдържа особено ценни експонати – оръжия, оръдия и армейски униформи, дарени от руския император Николай II.

Идеята за сбирката възниква 25 години след шипченските боеве и Руско-турската освободителна война. Намерението на Стоян Заимов и неколцина още български общественици е да запазят паметта за жертвата на руските воини. Събират се пари от цялата страна, а руският император предоставя експонати от военните си складове. Дарението, пристигнало у нас с три кораба на пристанището във Варна, е разпределено между четири музея: в Плевен, Пордим, Горна Студена и Бяла, където са били щабквартирите на Руската армия.

Мария Чернева, присъствала на следствен оглед в музея в Бяла, ще разкаже пред зрителите на БНТ кога е започнал музейният обир, къде са намират днес откраднатите експонати и има ли осъдителни присъди за извършителите.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

„Арогантността на това престъпление е фрапираща. Кръвта ми още кипи от обида, като видях с какво са сменени всички експонати в Бяла. Определено извършителите са искали да се подиграят със системата, но все пак – и те са българи. Алчността им явно е удавила всяко чувство на чест. Но иначе ги разбирам. Милиони са оставени безстопанствени – защо да не ги вземат“, казва авторката на филма.

Филмът е озаглавен „Най-големият музеен обир в България“ – но е определен за „най-големия“ по-скоро като метафора, защото обирът в Бяла надали действително е най-големият. Журналистката споделя, че това се случва не само в това градче, а навсякъде в музеите в страната.

„И преди да се оголят съвсем, Министерството на културата трябва спешно да реагира“, казва Чернева.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах