VAKLUSH_BANNER 3A

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

БНТ с риалити шоу за писатели

Голямата награда за победителя - отпечатване на дебютния му роман

 - БНТ с риалити шоу за писатели

Първото риалити за писатели ще тръгне наесен по БНТ. След безкрайните музикални шоута, които се дублират по Би Ти Ви и Нова, държавната медия ще даде ефир на кандидати да издадат дебютния си роман. Форматът е наречен „Ръкописът“ и първият му етап започна днес, на 9 януари. Романът на победителя ще бъде отпечатан от издателство „Сиела“.

От 9 януари до 31 март претендентите трябва да изпратят своя ръкопис на адрес: rakopisat@bnt.bg и на rakopisat@ciela.com, заедно с попълнен формуляр за участие, поместен в специалната страница на конкурса на сайта на БНТ. Условията за участие са кандидатите да са пълнолетни; ръкописът да е първият им роман и да не е публикуван до участието им в конкурса; да е написан на български език; всеки кандидат има право да участва само с един роман (други жанрове не се допускат); авторът декларира, че произведението е оригинал и не е публикувано от издателска къща с ISBN код, в медия, чрез устройство, на платформа за разпространение (допустимо е, само aко романът е бил публикуван на сайт за издаване на книги за сметка на автора без ISBN код); дължина тана романа не трябва да бъде по-малка от 150 000 знака и да не надвишава 800 000 знака; кандидатът трябва да изпрати романа си в PDF формат като прикачен файл (ръкописни или машинописни произведения няма да бъдат разглеждани).

Авторът трябва да изпрати още избрана страница от романа; автобиография; снимка (в близък план и в пълен ръст, в цифров формат, с максимален размер 2 мв) и видеоклип на произведението (по избор) с максимална продължителност 1 минута.

След края на срока за получаване на ръкописите, селекционна комисия от читатели и писатели ще одобри ръкописите, чиито автори ще бъдат допуснати до първия етап на състезанието. В него тричленно жури от утвърдени български писатели ще избере кои кандидати ще продължат напред. Във втория етап участниците ще се изправят по двойки едни срещу други.

Шоуто „Ръкописът” е по лиценз на първото телевизионно издание за литературни таланти на италианската телевизия Rai Tre „Шедьовърът”.

Състезанието се излъчва за първи път през 2013/2014 г. и предизвиква огромен интерес сред младите хора в Италия – над 5000 души заявяват желание за участие. В журито влизат известни писатели и експерти в издаването на книги – Джанкарло де Каталдо (сценарист, преводач и популярен автор на криминална литература), Андреа де Карло (преводач, писател, работил с режисьори като Фелини и Антониони), Тайе Селаси (ученичка на Салман Рушди).

Победител в първото издание на „Шедьовърът” става сърбин – 37-годишният Никола Савич. Когато е на 12 години, семейството му се премества в Италия. В момента Савич живее и работи във Венеция. Спечелилият голямата награда негов роман „Добър живот” е разказ за детството му в Белград, за съзряването и първите любовни трепети, за приятелството и за цяло едно поколение, отраснало в руините на тоталитарната система.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90