Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

БНТ срещу „Господарите“ за Скункса за ваксините

Възмутени сме, че в България черното може да се нарече бяло, заявяват от обществената телевизия

БНТ се възмущават от обвиненията в непрозрачност и слаба обществена чувствителност срещу тях и поясняват, че винаги са отговаряли на въпроси от „кухнята“ си – за разлика от „Господари на ефира“, които не го правeли. - БНТ срещу „Господарите“ за Скункса за ваксините

БНТ се възмущават от обвиненията в непрозрачност и слаба обществена чувствителност срещу тях и поясняват, че винаги са отговаряли на въпроси от „кухнята“ си – за разлика от „Господари на ефира“, които не го правeли.

През седмицата „Господари на ефира“, излъчвани по Нова телевизия, връчи на генералния директор на БНТ Вяра Анкова Златен скункс заради разследване на Вяра Ахчиева, предизвикало полемики в последния месец. Анкова отказа да получи антинаградата – а ден по-късно от обществената телевизия излязоха и с остра позиция срещу колегите си от „Господарите“.

Причина за Скункса е разследване на Вяра Ахчиева за турски ваксини и предполагаем натиск от страна на държавни институции. Първата му част бе излъчена в средата на декември, но за втората БНТ обяви, че се отлага – и впоследствие тя бе планирана за деня, в който Боби Ваклинов занесе Златния скункс на Вяра Анкова.

Втората част на разследването обаче вече бе изтекла, неясно как, в други електронни медии. Това се оказа втората голяма причина на „Господари на ефира“ за „отличаването“ на БНТ – как те са позволили собствената им продукция да бъде видяна месец предварително.

Според обществената телевизия връчването на Скункса е „изключително несправедлива манипулация“, а освен това чрез монтажистки прийоми тези на Анкова са били обърнати в антитези. БНТ се възмущават от обвиненията в непрозрачност и слаба обществена чувствителност срещу тях и поясняват, че винаги са отговаряли на въпроси от „кухнята“ си – за разлика от „Господари на ефира“, които не го правeли. Задават още и въпрос към колегите си от другите медии – дали приемат подобно поведение.

Вижте тук видеото на „Господари на ефира“ с връчването на Златния скункс.

Предлагаме ви и пълния текст на позицията на БНТ.

От години предаването „Господари на ефира” си е присвоило ролята на морален съдник, отскоро – на своите колеги – журналисти. Били сме герои на негови материали, не сме възразявали. Но сега имаме право да заявим от свое име, че т.н. „скункс”, връчен на Вяра Анкова на 14.1.2016, е изключително несправедлива манипулация.

За всички нас бе абсолютно ясно, включително и от официалните съобщения на БНТ, че предаването на Валя Ахчиева за ваксините не бе свалено, а само отложено. И че Валя Ахчиева поиска разрешение предаването да бъде излъчено в други медии, не го получи и после то мистериозно изтече в мрежата.

Да бъде обвинена БНТ за това е некоректно без проверка на фактите. По тази логика всеки, който иска да прокара нещо, може да го даде на друга медия – и после да обвини институцията, че го е допуснала. Не ни се вярва, че това е някакъв нов вид рекет.

Не приемаме да ни приписват слаба обществена чувствителност; каква по-голяма реакция искате от това да пуснеш извънреден брой на „БНТ Такси” за съдебната система тогава, когато темата е гореща? Да не говорим за обвиненията в липса на прозрачност. БНТ буквално заля мрежата с отговори на всеки, който се заинтересува от случая.

Нелепа е претенцията на „Господари на ефира” да бъде едновременно програмен редактор и консултант по съдържанието на БНТ. Всички тези работи при нас се вършат достатъчно публично – и не виждаме защо едно забавно предаване иска да реди програмната ни схема. Нещо повече, всички решения по казуса са взимани от съответните продуценти, със съгласието, но не под натиска на генералния директор Вяра Анкова. Никакъв външен натиск към продуцентите и БНТ не е имало /към Валя Ахчиева не знаем/.

И ние разбираме от монтаж. Знаем как с избрани пасажи, с повторения на вече отговорени въпроси и с монтирано зад кадър хихикане всяка теза може да бъде обърната в антитеза.

Следователно, при наличието на всички тези факти, ние имаме право да попитаме:

– Кое сериозно разследване се излъчва без никаква редакторска проверка, със сценарий, връчен след поискване във вечерта преди деня на излъчване? Защото такъв беше случаят с въпросното предаване.

– Защо „Господари на ефира” реши да прави тази тема, въпреки многобройните публични опровержения на БНТ и въпреки факта, че предаването на Валя Ахчиева беше предвидено за излъчване – и излъчено същата вечер?

– Има ли натиск или поръчка за излъчване на манипулацията със скункса?

– Има ли някой член на екипа на „Господари на ефира” някакъв интерес /минал, настоящ или бъдещ/, свързан с БНТ?

Нека тези въпроси не Ви се струват странни. „Господари на ефира”, пък и други колеги, питат за нашата кухня и ние отговаряме. Сега те трябва да отговорят честно за своята.

Не защитаваме генерален директор, а принципи. Недоумяваме как се легитимират похвати, заради които хората намразват думата „журналист”. Искаме да чуем мнението на други колеги: те приемат ли това?

И най-важното. Възмутени сме, че в България черното може да се нарече бяло. Че лъжата може да бъде наречена истина, мошеникът – герой, а публичните биографии на хора, работили честно за името си, могат да бъдат най-безобразно окаляни с дръзка и нечестна манипулация.

Ние работим в БНТ заради своите имена; затова, че обичаме своята телевизия – националната телевизия на българските граждани. И затова няма да мълчим.

Зад позицията с имената си застават Бойко Василев, Даниел Чипев, Добрина Чешмеджиева, Димитър Цонев, Надя Обретенова, Поли Златарева, Аделина Радева, Радина Червенова, Спас Кьосев, Нора Арсова, Петя Тетевенска, Иво Никодимов, Ирина Цонева, Методи Манченко, Камен Алипиев, Никола Ибришимов, Сашо Йовков, Роберт Ковачев, Федя Тодорова, Йоана Левиева-Сойър, Анна Яковлева, Катя Тодорова, Милена Цветанска, Надежда Василева, Илина Бисерова, Албена Колчакова, Весела Смилец, Мариела Драголова, Теодора Каролеева, Цветелина Йорданова и др.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Още по темата

Скункс за скункса