Зала България / 17 септември – 6 октомври 2

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

БНТ стана копродуцент на филма за Ботев на Максим Генчев

След финала на „Ботев” Максим Генчев започва филм за Патриарх Евтимий

Деян Жеков в ролята на Ботев в едноименния филм на Максим Генчев. Снимка: Личен архив - БНТ стана копродуцент на филма за Ботев на Максим Генчев

Деян Жеков в ролята на Ботев в едноименния филм на Максим Генчев. Снимка: Личен архив

БНТ е подписала договор като копродуцент за филма „Ботев” на Максим Генчев, съобщи за „Площад Славейков” режисьорът. Филмът, чиято реализация стартира още през 2019 г., досега разчиташе само на дарения и лични вложения от авторите. Преди месец БНТ е сключила договор, с който поема финалните снимачни дни, постпродукцията, рекламата, разпространението и излъчването на готовия филм. „Ботев” трябва да тръгне по екраните на 3 март 2022 г., а в ефира на БНТ ще бъде излъчен през ноември идната година.

Кампанията за създаване на филма „Ботев” започна през ноември 2019 г., уточни Максим Генчев, а снимките реално са стартирали през юни 2020 г. Дарения за филма са изпратили над 1000 българи, които са събрали около 150 хил. лв., за да има кинолента за големия български поет и революционер.

Ролята на Христо Ботев режисьорът е поверил на младия актьор Деян Жеков. Във филма по сценарий на Максим Генчев и с оператор Христо Генков ще видим още Ники Илиев, Неда Спасова, Матей Генчев, Цветомир Ангелов, Боян Фърцов, Атанас Петков. Специално участие имат Георги Кадурин, Ники Априлов и Веселин Плачков, който игра Левски в предишния филм на режисьора. Продуцент на филма е Десислава Ковачева.

„Ботев е Библията на българската свобода!”, така Максим Генчев обясни своята настойчивост да направи филма въпреки всички трудности и уточни, че снимачният период вече е завършил.

След като приключи постпродукционният период и „Ботев” тръгне към зрителите си, режисьорът започва нова мащабна продукция. Вече се работи по сценарий за Второто българско царство и Патриарх Евтимий по романа на Галина Златарева „Предсказателят”.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg