Зала България / 17 септември – 6 октомври 2

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

БНТ в Шоуто на Слави Трифонов

Шоуменът политик с извънредно интервю пред водещия Бойко Василев, какъв е проблемът?

Шоуменът лидер на ИТН Слави Трифонов. Снимка: Емил Георгиев/Площад Славейков - БНТ в Шоуто на Слави Трифонов

Шоуменът лидер на ИТН Слави Трифонов. Снимка: Емил Георгиев/Площад Славейков

Слави Трифонов ще даде първото си телевизионно интервю по БНТ в петък вечерта след централната новинарска емисия, съобщават с анонс „специално“ от „Сан Стефано“ с мейл до всички медии. Водещият Бойко Василев прекъсвал отпуската си, за да вземе интервюто, „разкриват“ други, трети отбелязват, че БНТ ще промени реда на програмата си, за да излъчи „извънредно“ разговора с шоумена лидер на ИТН… И всички са страшно възмутени.

Какво всъщност е възмутителното? За всяка медия би било голям успех да вземе интервю от личност, която не дава интервюта, особено ако е важен играч на политическата сцена, получил най-много гласове на последните парламентарни избори и станал причина да има избори за трети път в една и съща година. Всяка медия би избрала за такова интервю най-добрия си политически журналист и като дългогодишен водещ на обзорното политическо предаване „Панорама“ Бойко Василев вероятно е най-подходящият за този разговор. Какво толкова, че е прекъснал отпуската си, за да направи важно интервю – всеки журналист е на разположение за работа по всяко време, това не е професия на чиновник, естеството ѝ следва събитията. Всяка медия би програмирала „извънредно“ подобно интервю, защото видимо към него има висок обществен интерес. Още повече, че ще върви във времето на „Панорама“. И не на последно място, с такова интервю рейтингът на всяка медия ще удари тавана… Стига медията да е комерсиална и целта ѝ да е рейтингът.

БНТ е нещо друго – обществена телевизия. И като такава има задължение към обществото да му представя максимално безпристрастно политическите събития. Без да се влияе от рейтинга.

В момента не сме в предизборна ситуация, за да мерим ефирното време на всяка партия, участието им е според новините. А новината в случая е личният… да не го наричаме каприз, хайде да е личното желание на Слави Трифонов да даде интервю именно на БНТ. А може би тъкмо пред Бойко Василев? Но всеки има право да разговаря с журналист, на когото има доверие (навремето Бойко Василев беше сценарист в „Ку-ку“). Затова може би Трифонов вече два пъти разговаря с Петър Волгин по БНР.

Проблемът е, че с това „специално“ отношение БНТ внушава на своите зрители, че Слави Трифонов е извънредно важна за политическия ни живот особа, която заслужава извънредно отношение. Такова, каквото внуши и с извънредното включване преди време от пресконференцията на ГЕРБ. Би трябвало да очакваме реакция от министъра на културата Велислав Минеков и в този случай. Разлика практически няма.

Участието на Трифонов случайно съвпада с резултатите на социологическата агенция „Маркет линкс“ за рейтинга на партиите, където ИНТ от първа политическа сила пада на трето място. А това провокира съмнения за задкулисни договорки.

Хубаво би било интервюто със Слави поне да е на живо… Записът е комфорт, какъвто никой политик не заслужава.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС