POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

БНТ за скандала с Рашидов: Журналистите не могат да бъдат третирани като държавни служители

Държавната субсидия, която получава Българската национална телевизия е, за да изпълнява своите ангажименти като независима обществена медия

 - БНТ за скандала с Рашидов: Журналистите не могат да бъдат третирани като държавни служители

Журналистите не могат да бъдат третирани като зависими държавни служители. Държавната субсидия, която получава Българската национална телевизия, е, за да изпълнява своите ангажименти като независима обществена медия.

Това заявяват от БНТ в отговор на скандала, разразил се около поисканото право на отговор на министъра на културата Вежди Рашидов след дискусия в „Денят започва с култура“ на 30 юни, посветена на промените в Закона за културното наследство. В предаването гостуваха скулпторът проф. Велислав Минеков, арх. Дафина Барфончовска и художникът Владимир Руменов – остри критици на закона, който развързва ръцете на общините да се разпореждат с паметниците на културата на своя територия. А в писмото си Рашидов посъветва водещия Георги Ангелов да внимава какво говори, защото държавата му плаща заплатата.

Пълният текст на изявлението на БНТ: 

„Денят започва с култура” е единственото всекидневно предаване в национален ефир, което води последователна политика в разработването на значими теми и поставяне на проблеми в областта на изкуството и културата. Дебатът за Закона за културното наследство беше проведен в ефира на предаването многократно с представяне на всички гледни точки – на вносителите на Закона за културното наследство, на представители на Института за опазване на културното наследство, Столична община, Форум „Културно наследство”, Комисията по културата и медиите в Народното събрание, експерти и общественици.

Професионалната ангажираност, с която екипът разработи темата, предизвика широк отзвук и показа, че е значима за всеки от нас. Отчитаме, че в дискусията от 30-ти юни 2016 г., която предизвика правото на отговор на Министъра на културата, беше нарушен журналистическият стандарт за плурализъм, като личните нападки и квалификации, изказани от събеседник в студиото към страна, която отсъства, бяха оставени без професионална реакция от водещите. Този прецедент обаче, не може да бъде основание журналистите да бъдат третирани като зависими държавни служители. Държавната субсидия, която получава Българската национална телевизия е, за да изпълнява своите ангажименти като независима обществена медия.

С работата си журналистите от медията са доказали, че се ползват с най-високото институционално доверие в страната. БНТ защитава принципи, които не допускат използването на ефира на обществената медия за разрешаване на лични конфликти. Затова смятаме, че спазването на институционална коректност е в основата на плуралистичното общество, за което и ние трябва да носим своята отговорност.“

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС