Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

БНТ за Слави Бинев: Той застрашава свободата на словото

 - БНТ за Слави Бинев: Той застрашава свободата на словото

БНТ е първата медия, която излезе с официална позиция за избора на Слави Бинев за председател на Комисията по култура и медии в парламента. В централната емисия новини от обществената телевизия заявиха, че се тревожат дали той няма да застраши свободата на словото. „БНТ е най-корумпираната медия и се управлява от ГЕРБ… Говорих с Бойко Василев, който се държа презрително с мен…Той всъщност се държи по този начин с всеки, който не е на власт и не може да го бие по главата“, каза евродепутатът, когато през октомври 2012 г. атакува сградата на медията, защото не отразили негов митинг.

Становището на БНТ, прочетено в централната емисия новини:

„По повод избора на депутата Слави Бинев за председател на Комисията по култура и медии, БНТ припомня, че през 2012-та година сезира Европейския парламент, Европейския съюз за радио и телевизия EBU и информира СЕМ за опита на г-н Бинев и негови привърженици да щурмуват обществената телевизия. Те използваха и нецензурни квалификации, защото събитие на неговата политическа формация е било отразено само по един от каналите на БНТ.

Надяваме се, че с този избор парламентът няма да постави под съмнение ролята на обществените медии в отстояването на професионалните стандарти, журналистическите принципи и свободата на словото. Като медия с високо обществено доверие, към позицията на БНТ се присъединява и Българското национално радио.“

Бойко Василев заяви и своята позиция в предаването „Панорама“: „А сега ще кажа няколко думи от първо лице множествено число – от мое име и от името на екипа на „Панорама“. Знаете, че го правя рядко, но когато всички говарят за това, че в медиите има проблеми, очакват ние от медиите да ги назоваваме“. Водещият определи Слави Бинев като човек, който бърка свободата на словото с личното си медийно обслужване и атакува с измислици и обиди всеки, който откаже. Според Василев изборът на Бинев за председател на Комисията за медии и култура е лош сигнал: „Сигнал, че у нас нямат особено значение едни работи като биография, справедливост и истина“.

Слави Бинев през октомври 2012 г., когато щурмува сградата на БНТ.

Слави Бинев през октомври 2012 г., когато щурмува сградата на БНТ.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС