Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Боб Дилън призна Нобела… за малко

Наградата за литература се появи на официалния му сайт, но скоро бе премахната

Някои предполагат, че Боб Дилън може да откаже титлата на лауреат на Нобела. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Боб Дилън призна Нобела… за малко

Някои предполагат, че Боб Дилън може да откаже титлата на лауреат на Нобела. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Преди осем дни Боб Дилън бе удостоен с Нобеловата награда за литература за 2016 г. Почитателите му по целия свят и медиите дълго чакаха в сайта на Академията да се появи традиционното кратко интервю с новия лауреат. Безуспешно. Самият певец изнесе концерт часове след новината за приза, но не каза и думичка за него.

Чак сега, седмица по-късно, на официалният сайт на Дилън, при представяне на нова книга със стиховете му, се появи кратко описание към името му – „носител на Нобелова награда за литература“. Малко по-късно обаче то бе премахнато и в момента Боб Дилън отново си е просто Боб Дилън. Все още стои обаче съобщението в страницата на барда във Фейсбук от 14 октомври.

Според Сара Даниус, постоянният секретар на Нобеловата академия, са били правени опити за контакт с Дилън чрез неговите приближени, но той е запазил мълчание.

Някои предполагат, че музикантът може да откаже титлата на лауреат на Нобела. Възможна причина може да е основателят на наградите, Алфред Нобел  – откривателят на динамита, натрупал богатството си чрез производството му. Писателят Уил Селф например коментира пред „Гардиън“ наскоро, че наградата олекотява Дилън до връзки с приз, учреден от наследството на експлозиви и оръжие.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах