Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Боб Дилън продаде личния си архив на университет

Много от безценните предмети в колекцията никога не са били показвани публично

Боб Дилън, гласът на цяло поколение от 60-те и 70-те години, днес на 74, винаги е държал личните си вещи далеч от публичността. - Боб Дилън продаде личния си архив на университет

Боб Дилън, гласът на цяло поколение от 60-те и 70-те години, днес на 74, винаги е държал личните си вещи далеч от публичността.

Боб Дилън е продал личния си архив с бележки, чернови на текстове на песни, стихове и снимки на университета в Тълса, където те ще бъдат предоставени на изследователи и излагани пред публика. Това съобщават от американското учебно заведение, цитирани от „Гардиън“.

В архива влизат около 6000 предмета, датирани по протежението на цялата 55-годишна кариера на Дилън. Много от тях никога преди не са били виждани. Включени са записи от пълния музикален каталог на певеца, както и стотици часове видео.

От университета не посочват точно колко им е струвала безценната колекция, но според „Ню Йорк Таймс“ става дума за покупка от между 15 и 20 милиона долара.

В Тълса има също и музей, посветен на фолклорния певец Уди Гътри, музикално вдъхновение за Дилън от самото начало на кариерата му.

„Радвам се, че архивите ми, събирани през всичките тези години, най-сетне имат дом и ще бъдат близо до работите на Уди Гътри – написа в свое изявление Боб Дилън. – За мен това е важно, а също така голяма чест.“

Дилън, гласът на цяло поколение от 60-те и 70-те години, днес на 74, винаги е държал личните си вещи далеч от публичността. Това от своя страна резултира във високи цени, когато те по някаква причина са били предлагани на търг.

Ръчно подписан екземпляр на песента Like a Rolling Stone например през 2014-а бе продаден за рекордните 2 милиона долара в Ню Йорк. Електрическата китара, на която Дилън е свирил на фолклорния фестивал в Нюпорт пред 1965 г., пък бе купена за близо 1 милиона долара през 2013-а.

В архивите, придобити от университета в Тулса сега, има два бележника с текстове от албума Blood on the Tracks (1975), както и текста на парчето Chimes of Freedom от 1964 г. – ръчно написан върху хотелска бланка с дупки от цигара. В колекцията попада и кореспонденция между Дилън и поета Алън Гинсбърг.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Избрано

Утехата Вазов

Bookshop 728×90