Зала България / 17 септември – 6 октомври 1

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Боб Дилън с обвинение за изнасилване на 12-годишно момиче

„Това 56-годишно обвинение е невярно и ще бъде категорично оборено“, заяви говорител на музиканта

В годината на описания инцидент Дилън е на 23-24 години. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Боб Дилън с обвинение за изнасилване на 12-годишно момиче

В годината на описания инцидент Дилън е на 23-24 години. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Боб Дилън, музикантът, който за текстовете на своите песни получи Нобелова награда за литература, е обвинен за упояване и изнасилване на 12-годишно момиче, съобщава „Гардиън“. Случаят е от 1965 г., се посочва в документите, подадени във върховния съд в Манхатън, Ню Йорк, на 13 август от жена, вписана само с инициалите „JC“.

В жалбата се споменава, че Дилън „се сприятелил и установил емоционална връзка с ищцата“ и в продължение на шест седмици през април и май на 1965 г. я подготвял, за да се възползва от нея.

Жената, която подала жалбата, днес е на 68 години и живее в Гринуич, Кънектикът. По време на описания инцидент Дилън е бил на 23-24 години и „се възползвал от статута си на музикант, като подготвял JC, за да спечели доверието ѝ и да поеме контрол като част от плана му да я тормози сексуално и да я насили“. Певецът подходил към ищцата с намерение „да свали задръжките ѝ с цел сексуално да се възползва от нея, което по-късно направил“ и за да постигне това, прибягвал до „наркотици, алкохол и заплахи за физическо насилие“.

Дилън, чието истинско име е Робърт Алън Цимерман, насилил момичето няколко пъти, се твърди в документите в манхатънския съд. Според тях, част от инцидентите са се случили в популярния хотел „Челси“. Емоционалните последици за JC отключили депресия, унижение и тревожност, които са „от перманентен и продължителен характер и са възпрепятствали ищцата от извършването на нейните обичайни активности“.

С жалбата си JC търси обезщетение с неуточнен размер, изправянето на Дилън пред съда по обвинения за изнасилване, физическо насилие, лишаване от свобода и нанасяне на емоционални щети, които накарали жената няколко пъти да потърси медицинска помощ.

„Това 56-годишно обвинение е невярно и ще бъде категорично оборено“, лаконично коментира пред „Гардиън“ говорител на певеца.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg