Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Боб Дилън склони да си получи Нобела (има концерти в Швеция)

За да получи паричната премия към наградата, трябва да произнесе реч преди юни, дори и да не е пред публика

През 2016 г. Боб Дилън стана първият автор на текстове за песни, носител на Нобелова награда за литература. Снимки: ЕПА/БГНЕС - Боб Дилън склони да си получи Нобела (има концерти в Швеция)

През 2016 г. Боб Дилън стана първият автор на текстове за песни, носител на Нобелова награда за литература. Снимки: ЕПА/БГНЕС

Боб Дилън най-сетне прие да получи Нобеловата си награда за литература в Стокхолм този уикенд, съобщиха от Шведската академия.

Американският певец бе обявен за лауреат за 2016 г. през октомври, но не успя да пътува за церемонията по връчването на наградите през декември, за да си получи отличието или да произнесе речта си лично – което се изисква, за да получи паричната премия от 8 милиона крони (около 910 хиляди долара), предава Би Би Си.

От Нобеловата академия сега обявиха, че ще имат частна среща с Дилън в Стокхолм, където той има два концерта. Музикантът няма да произнесе реч лично, но се очаква да изпрати записана версия. Ако Дилън не предаде реч до юни – няма да получи финансовата част от приза.

„Шведската академия и Боб Дилън решиха да се срещнат този уикенд – написа в официалния блог на организацията проф. Сара Даниус. – Академията ще връчи лично на Дилън Нобеловите диплома и медал и ще го поздрави за Нобеловата награда за литература. Обстановката ще бъде малка и лична, без присъствието на медии. На нея ще бъдат само представители на Академията и Боб Дилън, по негово желание.“

Записани речи са били приемани и от други лауреати през годините – най-скоро от Алис Мънро през 2013 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС