Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

Боба Фет – любимец или заместник преди третия сезон с бебето Йода?

Как един наемник от „Междузвездни войни“ се измъква от стомаха на пустинния червей и заема трона на Джаба

Боба Фет - новият криминален лорд на планетата Татуин. Фенек е неговата дясна ръка. Снимка: „Дисни+“ - Боба Фет – любимец или заместник преди третия сезон с бебето Йода?

Боба Фет - новият криминален лорд на планетата Татуин. Фенек е неговата дясна ръка. Снимка: „Дисни+“

ВНИМАНИЕ, текстът разкрива част от съдържанието на сериала!

Тази година бебето Йода не зарадва почитателите на „Междузвездни войни“ за Коледа, но вместо третия сезон на „Мандалореца“ „Дисни“ ангажира вниманието на феновете с нова история за ловец на глави в междугалактическото пространство. Първият епизод на „Книгата на Боба Фет“, който ще разкаже за оцеляването на популярния герой на планетата Татуин, тръгна на 29 декември.

Все още е рано за обективни критичeски отзиви, тъй като противно на обичайната практика, киноспециалистите са имали възможност да гледат точно толкова, колкото и зрителите – един епизод от новия сериал, обявен като спиноф на „Мандалореца“ и вид продължение на „Империята отвръща на удара“. Във втория филм от „Междузвездни войни“ Боба Фет вършеше мръсната работа на Дарт Вейдър и нападна Хилядолетния сокол в опит да отведе екипажа му при ситския владетел. Фет се появи и в „Завръщането на джедаите“, но съдбата на наемника го срещна с космическия червей Сарлак. Малцина оцеляват от тази среща и публиката го смяташе за мъртъв до появата му във втория сезон на „Мандалореца“.

В „Книгата на Боба Фет“ действието се развива на планетата Татуин, където с помощта на наемната убийца Фенек Шанд (Минг-На Уен) Фет (Темуера Морисън) е заел мястото на Джаба и като новия криминален лорд владее пустинната планета. Престъпленията процъфтяват на Татуин, тъй като стои встрани от имперските грижи. Планетата е добре позната от поредицата „Междузвездни войни“ – там израства Люк Скайуокър.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

Сценарист на сериала е Джон Фавро, създателят на „Мандалореца“ и един от визионерите на „Дисни“ в последните години. Може би затова конструкцията на „Книгата на Боба Фет“ доста наподобява историята на Мандо. Двамата си приличат, отбелязва Дейвид Гросман в сайта „Полигон“. Освен че споделят една професия, двамата са подобни и по характер – не говорят много, предпочитат действията пред думите и не искат никой да се бърка в работите им, поне ако се съди по първия епизод. Голям плюс е, че тук Фавро разчита на актьорските умения на Морисън и в голяма част от действието персонажът му е без обичайния за космическите наемници шлем. Отчаянието е преобладаващото чувство, което изглежда изпълва Боба Фет през цялото време. Тъкмо това го води и при бягството му от челюстите на червея – мъж, видимо съкрушен, който все пак опитва да оцелее.

Темуера Морисън като Боба Фет. Снимка: „Дисни+“

В първите си коментари зрителите признават огромното си удоволствие от новата история, в която виждат развитие на някои от сюжетните нишки в „Междузвездни войни“, и най-вече как Боба Фет се измъква от корема на пустинния червей. Посочват се и някои слабости в първия епизод – най-вече тромавите бойни сцени.

Темуера Морисън и Минг-На Уен като Боба Фет и Фенек. Снимка: „Дисни+“

„Този един епизод със сигурност не е достатъчен, за да стане ясно дали седемте епизода на сериала ще направят Боба Фет любимец на публиката, или той просто ще послужи като заместител, докато не излязат следващите приключения на бебето Йода“, пише Даниъл Фийнбърг в „Холивуд Рипортър“.

Първият епизод засега оставя усещането за второто, обобщава той.

„Целта на „Книгата на Боба Фет“ е много по-голяма от това да представи нова престъпна империя или да обрисува предисторията на Фет: да запълни празнотите около характера и мотивациите му – отбелязва „The Verge“. – За момента героят на сериала все още е празен бял лист. Въпреки че се е появявал в два филма и един епизод от „Мандалореца“, най-определящият го момент все още остава десетилетното предупреждение на Дарт Вейдър, че провалът е изключен в мисията му да залови Хан Соло.“

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Избрано

#ИскаПлаче

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах