Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Боби, най-старото куче в света, влезе в Рекордите на Гинес

Чистокръвният представител на породата Рафейро де Алентехо дължи дълголетието си на спокойния селски живот

Боби няма проблем да поддържа приятелски отношения с другите видове. Снимка: Рекорди на Гинес - Боби, най-старото куче в света, влезе в Рекордите на Гинес

Боби няма проблем да поддържа приятелски отношения с другите видове. Снимка: Рекорди на Гинес

Боби, 30-годишен от Португалия, стана най-възрастното куче на планетата, съобщават от Световните рекорди на Гинес. Той е чистокръвен Рафейро де Алентехо, порода, която обикновено живее между 12 и 14 години, пише Би Би Си.

Боби е на 30 години и 226 дни и според собственика си е в завидно здравословно състояние за напредналата си възраст, макар вече да изпитва затруднения при разходките и зрението му да се влошава. Годините му са били потвърдени от Националния съюз на ветеринарите от Португалия.

Целия си живот Боби прекарва в семейство Коста в португалското село Конкейрос на западния бряг на Португалия. Кучето се родило в селскостопанска постройка на семейството заедно с още три палета. Семейството обаче имало твърде много животни и било решено да приспи бебетата, разказва собственикът Леонел Коста, който по онова време бил 8-годишен. Боби обаче успял да избяга, намерили го Леонел и братята му, и се наложило известно време да пазят съществуването му в тайна от родителите си.

Боби оцелява по случайност. Снимка: Рекорди на Гинес

Когато разбрали за Боби, те го приели като част от семейството и той споделял трапезата им.

„Боби изобщо не би се поколебал между консерва с кучешка храна и парче месо. Ще избере нашата храна“, разказва Леонел.

С малки изключения Боби не е имал никакви здравословни проблеми и селският живот явно му се отразява добре – дълголетието му се дължи на „спокойната и мирна обстановка“, в която живее, смята семейство Коста.

Рекордът за най-дълголетно куче в продължение на години се държеше от Блуи от Австралия, който напуска света на човеците на 29 години и пет месеца през 1939 г. Сега Боби държи два рекорда на Гинес – за най-възрастно живо куче и за най-дълголетно куче въобще.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС