POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Бочели е попзвезда. Проблемът е, че пее опера

Италианецът в центъра на разгорещена дискусия между музиканти и меломани

Репортаж с пресилени хвалби по адрес на Андреа Бочели по Би Ти Ви предизвика негодуванието на десетки музиканти и меломани в интернет. - Бочели е попзвезда. Проблемът е, че пее опера

Репортаж с пресилени хвалби по адрес на Андреа Бочели по Би Ти Ви предизвика негодуванието на десетки музиканти и меломани в интернет.

Бурна дискусия за предстоящия на 31 август концерт на Андреа Бочели в София предизвика статус на оперната дива Дарина Такова във фейсбук. Певицата реагира на пресилените суперлативи по адрес на тенора в репортажа за събитието на Би Ти Ви, излъчен в сутрешния блок на медията. 

„Тази сутрин имаше обширен репортаж за концерта на Бочели. Многократно бе подчертано, че такова културно събитие не е имало досега в България и за пръв път ще видим грандиозен и уникален по вида си спектакъл с невиждано присъствие на голям симфоничен оркестър, – пише Такова. – Питам се, как тогава да определим концерта на Доминго, състоял се само преди няколко месеца, гостуването на лондонска филхармония с Володя Юровски на пулта, и не само.

Дебело бе подчертано и повторено около двайсет пъти, че маестрото е невероятно семпъл и непретенциозен човек. Само дето искал две пиана, едното от Лондон, другото от Германия, в гримьорната и ВИП апартамента, в който ще преспи два дни. Жена му специално прескочила у нас да огледа всички възможни по-по-най и запазила 5-6 апартамента за периода, за да си избере момчето, иначе непретенциозно. И към храната нямал изисквания, освен специални риби, плодове и зеленчуци със строго контролиран произход.

Спомням си за първото му гостуване в София, когато закъсня с час за началото на концерта, измрънка го отегчено и прибра 350 000 евро хонорар. Имали – дали. За какви ли ни мисли, това повече ме тревожи. Дали наистина у нас няма две прилични пиана, за да се поразпее, милинкият? Той смята, че няма как да имаме…“

Изказването й привлече вниманието на десетки певци и меломани, също учудени от патоса на репортера по „невижданото културно събитие“.

„За съжаление, не се преценяват никак правилно стойностите в културната сфера, да не говорим за класическата музика… И обикновено за тях със суперлативи говорят хора, които нямат реална представа за този свят“, съжали наследничка на прочут музикантски род.

„С пианата отдавна сме зле! Но Бочели е по-зле от нашите пиана! Да е жив и здрав!“, написа друг почитател на операта.

Кинаджията Красимир Иванов добави: „Спомням си, че през 1998 г. Кабаиванска категорично отказа да пее на една сцена с Бочели в „Бохеми“ в Каляри…“

Мнозина от коментаторите бяха присъствали на предишния гастрол на Бочели у нас – през 2006 г. в НДК, когато гостът реши да пее без микрофон и гласът му едва се чуваше в средата на залата, а цените на билетите достигаха 300 лв.!

Намеси се и друга оперна прима – Христина Ангелакова: „В НДК никой не пее без микрофон, та камо ли Бочели. Не съм чула репортажа, но това е стил на представяне на някакви имена, които трудно или изобщо не биха могли да издържат проверката на „високия професионализъм“. Остава им само рекламата, която на всяка цена трябва да продаде билетите“.

Музиковедът Леа Коен също се подразни: „Напълно си права, Дарина. Това предаване беше груба, безцеремонна реклама, на която самият организатор Белло се чудеше. Многократно бе натрапвано обаче, че има билети и да идем да си закупим. Много беше противно, не прави чест на Би Ти Ви“.

„Понякога рекламата се превръща в антиреклама“, обобщи друга дама.

„Бочели няма абсолютно нищо общо с голямото изкуство! – открито се изказа Дарина Такова. – Семплата публика е резултат от ограмотяването ѝ с нискокачествен продукт, както се случва и в оперните ни театри. Хвърлят им обелки от картофи, а те си мислят, че е сьомга… Бочели има стойност, докато пее своята поп музика. Големият проблем е, че пее опера. Със звездното си име може да си го позволи. Дават му се спектакли на големи опери в големи театри, прави записи на цели опери с най-мощните звукозаписни къщи. Разбирате ли за какво става въпрос? Тотална манипулация. Андреа не е оперен певец, няма качества да бъде такъв. Това било голямата му страст и мечта в живота. И аз искам да стана балерина, но нямам данни. Ще сложа пачка и палци и ще подскачам натам-насам, но хората ще ми се смеят. Италианците като чуят „Бочели“, им става лошо. Защо трябва да мъчи себе си и хората? Америка го направи мегазвезда заради сълзливите му песни, няма спор, с много красив тембър, и дотук. Участията му в оперни спектакли са меко казано трагикомични. Нямам нищо против Бочели, но нека не пудрят публиката, че това е най-голямото културно събитие за България! Ама, моля ви се! Може да сме пет човека професионалисти, но не на нас тия.“

След примера на Такова с балета, в дискусията се включи и хореографката Мила Искренова: „Бочели е гранде и това е съвсем нормална реклама за звезда от такъв ранг. Нали не очаквате да кажат, че е суетен претенциозен, жена му е капризен звяр… Да, малко е смешно, ама не е ли целият ни свят такъв – фалшив?! Не ни ли учат на морал и справедливост най-големите възможни лицемери?! Светът се управлява от лицемерието, та един Бочели ще ни се опре!“

Последва ново изказване на Дарина Такова: „Нека уточня, не се бунтуваме срещу Бочели и гостуването му, а срещу тъпата реклама, нелепите въпроси и изказвания. Всичко, което говори за нивото на комуникация с българската публика и общество. Толкова ли се е видиотила нацията, за Бога?! И още нещо. Искам да попитам тези, които плащат хонорар от 350 000 евро, този път може и да са повече, нали е на стадион – бихте ли ми дали 5000, за да поканя истинска голяма оперна звезда, която да проведе едноседмичен майсторски клас у нас с млади оперни певци – бъдещето и надеждата на България? Ще ми ги дадете ли? Знам резултата. Отговорът е „Не“!“

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90