Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

„Боен клуб“ се сдоби с нов финал в Китай

В тази версия полицията възтържествува над анархистите

Едуард Нортън и Хелена Бонам Картър във финалната сцена от „Боен клуб“ - „Боен клуб“ се сдоби с нов финал в Китай

Едуард Нортън и Хелена Бонам Картър във финалната сцена от „Боен клуб“

С нов финал върви в Китай „Боен клуб“. Култовият филм на Дейвид Финчър от 1999 г. с участието на Брад Пит и Едуард Нортън е бил „редактиран“ през уикенда, обърнаха внимание китайски кинофенове в социалните мрежи. В новата версия анархисткото и анти-капиталистическо послание на филма напълно се променя, отбелязва сайтът „Полигон“.

Във финалните сцени на хита на Финчър Разказвачът (Едуард Нортън) убива въображаемото си алтер его Тайлър Дърдън (Брад Пит), след което гледа отвисоко избухването на няколко сгради – доказателство, че планът му да сложи край на съвременната цивилизация е започнал.

Китайският финал, който може да се гледа в платформата „Tencent Video“, носи коренно различно усещане. Разказвачът убива Дърдън, но сцената, в която сградите експлодират е сменена с черен екран, на който тече надпис:

„Полицията скоростно разкри целия план и арестува всички престъпници, успешно предотвратявайки избухването на бомбите“.

Съдбата на Тайлър също е променена – той е бил пратен в „клиника за лунатици“ за лечение и по-късно е бил освободен.

Новият прочит на финала възмути десетки фенове на филма, които вероятно са гледали оригинала по нелегален път.

„Това е прекалено – коментира един зрител във „Вейбо“. – „Боен клуб“ по „Tencent Video“ ни казва, че Китай не само изтрива сцени, но и допълва сюжета.“

Все още няма яснота дали решението финалът да бъде променен е взето еднолично от правителствените цензори, или продуцентите на филма са поискали това. Не е рядкост холивудските студиа да преработват филмите си, изрязвайки противоречиви сцени и герои, които биха спрели продукциите им от разпространение на най-големия филмов пазар в света.

Преипомняме оригиналния финал на филма:

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах