Този текст е публикуван преди повече от 6 месеца

Бог е македонка

Филм против патриархалните традиции на Балканите спечели кинонаградата на Европарламента

Петруния побеждава в традиционното мъжко съревнование по хвърляне на кръста на Богоявление и това ѝ носи само проблеми. - Бог е македонка

Петруния побеждава в традиционното мъжко съревнование по хвърляне на кръста на Богоявление и това ѝ носи само проблеми.

Македонският филм „Бог съществува, името ѝ е Петруния“ получи филмовата награда „Lux“ на Европейския парламент. На церемонията в Страсбург присъстваха режисьорката Теона Стругар Митевска, сестра ѝ Лабин и изпълнителката на главната роля Зорица Нушева, съобщи „Евронюз”.

„Македонски политици ме упрекват, казват, че филмът ми е твърде политически. Вярно е. Като автор се интересувам от социалните отклонения и считам за свой дълг да разказвам за проблемите, за които никой не смее да говори. Ако не правим това, как в крайна сметка ще построим по-добро бъдеще?“, казва на пресконференцията режисьорката Теона Стругар Митевска.

Младата и безработна Петруния успява да победи в традиционно мъжко състезание на голям религиозен празник. В общество с патриархални ценности като македонското, тази победа ѝ носи само проблеми. Но жената не се предава.

„Трябва да се противопоставяме на патриархалната система на Балканите, в Европа и по света като цяло – казва Митевска. – За съжаление, това е най-разпространената форма на социална организация. Тя засяга всички нас. Но живеем в удивително време. Задаваме въпроси, преодоляваме страхове и рискуваме като Петруния. Промените са възможни, те идват.”

Америка за България

Историята във филма е основана на действителни събития, станали в македонския град Щип. По време на религиозно шествие на Богоявление (6 януари) по традиция в реката се хвърля кръст и млади мъже скачат в обикновено ледената вода, за да го извадят: според поверието този, който успее, ще му върви цяла година. Участието на жени не се допуска. Но една жена нарушава правилата.

С тази история се заема режисьорката, която не за пръв път повдига темата за сексуалното неравенство и разсъждава за мястото на църквата в съвременното общество.

„Lux“ – кинонаградата на Европейския парламент, се връчва всяка година от 2007-а насам и привлича допълнително внимание към европейското кино. Първоначално се селектират десет филма, а след това се номинират три от тях. Преди избора на победител, трите номинирани филма се показват в определени кина във всички страни членки на ЕС.

Български филм не е печелил приза, но до селекцията са стигали „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде” (2008), „Източни пиеси” (2009) и „Слава” (2018), а през 2017 г. „Урок” бе сред трите номинирани заглавия.

Лист

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3