Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Богат като Крез: Валери Гергиев притежава имоти за над €100 млн. по света

Екипът на Алексей Навални огласи резултатите от разследване за придворния на Путин диригент (видео)

Разследващият екип на Навални показва палацо Барбариго, облицован с мозайки от муранско стъкло, и части от съседния дворец от ХV в. - имоти на Валери Гергиев във Венеция. Снимка: Стопкадър от видеото - Богат като Крез: Валери Гергиев притежава имоти за над €100 млн. по света

Разследващият екип на Навални показва палацо Барбариго, облицован с мозайки от муранско стъкло, и части от съседния дворец от ХV в. - имоти на Валери Гергиев във Венеция. Снимка: Стопкадър от видеото

Несметни имоти по целия свят притежава любимецът на Путин – диригентът Валери Гергиев. За това се говори в разследването на екипа на Алексей Навални от Фонда за борба срещу корупцията (ФБК), продължило няколко години и публикувано на 12 април. В него се описва недекларираното недвижимо имущество на Гергиев, част от него придобито вероятно чрез средствата от неговия фонд, в който средства внасят държавните руски банки.

Както обяснява в началото на филма за разследването лично Алексей Навални през 2019 г., Путин обвинява САЩ в интриги и настроения срещу Русия.

„Сигурен съм, че няма да им се получи на Щатите – иронично заявява Навални във въведението си, – защото Путин е обграден от елитни „специални части“, доверени лица, които ежедневно обясняват на хората, че това, което прави Путин, начинът, по който устройва света, е най-добрто възможно, а западната демокрация е най-лошото, изобретено от човечеството.“

Саркастичните му думи продължават с обяснение, че има хора от путинското обкръжение, които „рискуват“ да навлязат в „отвратителния Запад“ и да работят оттам. Навални посочва конкретно Валери Гергиев.

„Той подписва всички открити писма, участва във всички пропагандни шоупрограми, призовава да се направят концерти върху руините на Палмира… Той е на линията на фронта“, казва Навални и завършва с това, че Гергиев „героично“ отказва да обяви притежанията си на Запад, за да не се хвали с това „колко е трудно едновременно да работиш за Путин и да живееш в „отвратителния” Ню Йорк“.

Разследващият екип е открил апартамент, собственост на Гергиев в Ню Йорк, на стойност 2,5 млн. долара. Той е разположен в небостъргач близо, част от „Линкълн център“, на 3 минути пеша от „Метрополитън опера“, където е имал участия диригентът. Купен е от диригента през 2004 г. за 2,5 млн. долара. За да докажат, че подписът под нотарилния акт е негов, една от разследващите от ФБК е взела лично автограф от Гергиев, за да го сверят с документа.

С това обаче списъкът на задграничното имущество на видния руски диригент, който повтаря заклинанията на Путин за „загиващия Запад“, не се изчерпва.

Най-много собственост диригентът, директор на Мариинския театър, има в Италия, твърдят от ФБК. Те изброяват:

– Вила в елитния затворен комплекс Olgiata Country Club, разположен в покрайнините на Рим;

– Крайбрежен нос с площ 5,5 ха и поземлен участък в малкото градче Маса Лубренс близо до Неапол;

– Половин хектар селскостопанска земя, увеселителен парк, баскетболно игрище и ресторант United Tastes of Hamerica’s в Римини;

– 800 хил. кв. м. земя край Милано;

– Палацо Барбариго и още един дворец от ХV в. във Венеция заедно с ресторант – Qudari, създаден през 1775 г. на площад „Сан Марко“.

Част от собствеността си той отдава под наем, включително на италианската държава.

Италианските активи на Гергиев са оценени на минимум 100 млн. евро от разследващия екип. Част от тази собственост му е приписана в наследство от японската арфистка Йоко Нагае. Богатата меценатка е получила състоянието от съпруга си, италиански граф, което е изразходвала за финансиране на музиканти. След смъртта си тя оставя цялото си недвижимо имущество на Валери Гергиев.

От 2017 г. насам диригентът не декларира в Русия собствеността си – в документите му липсват притежанията му в Италия, в САЩ, дори в Русия. Все пак Фондът за борба с корупцията е идентифицирал негови имоти и в Руската федерация:

– Три апартамента в Санкт Петербург на обща площ 670 кв. м и на стойност около 140 млн. рубли (1,4 млн. евро приблизително);

– Апартамент на улица „Тверска“ в Москва на стойност 130 млн. рубли (1,3 млн. евро);

– Вила и концертна зала, в която диригентът организира лични концерти за Владимир Путин, в селцето Репино.

Освен това според разследващите, диригентът използва за лични цели средствата, постъпващи от руските олигарси и държавните компании в благотворителния фонд на негово име, чиято официално обявена цел е подкрепа за младите музиканти и популяризация на класическата музика. Екипът на Навални нарича Фонда „лична касичка на Маестрото“, от която той тегли пари за „красив живот“. Така Гергиев е платил 375 000 рубли (3750 евро) за една вечеря в пивница в Мюнхен, над 500 хил. рубли в ресторант „Наша Дача“, от фонда се плащат и всички режийни разходи за имотите му.

От средствата на фонда освен това са закупени:

– Три съседни апартамента в елитния комплекс в Санкт Петербург Art View House за 260 млн. рубли (2,6 млн. евро);

– Четири апартамента в сграда в уличка до Арбат в Москва за 708 млн. рубли (около 7 млн. евро);

– Поземлен участък в един от най-престижните московски квартали „Рубльовка“ на стойност 230 млн. рубли (2,3 млн. евро).

Екипът на Навални разказва, че Гергиев се е запознал с Путин още през 90-те години. По-късно той става близък с шефа на Сметната палата Алексей Кудрин, с председателя на УС на „Сбербанк“ Герман Греф, както и с олигарсите Алишер Усманов, Генадий Тимченко и Владимир Евтушенко.

В Русия често наричат Гергиев „министър на външните работи в сянка“, тъй като той олицетворява Русия зад граница като активен привърженик на Владимир Путин.

В началото на март 2022 г. Гергиев бе уволнен от Мюнхенската филхармония, която оглавява от 2017 г., заради отказа си да се дистанцира от официалната позиция на Кремъл за войната в Украйна. След това Владимир Путин се постара да го компенсира, като му предложи да обедини и оглави Мариинския и Болшой театър.

Гергиев е роден през 1953 г., израснал и завършил музикално училище в Южна Осетия (сепаратистка република, бивша част от Грузия). В началото на 70-те години на ХХ век се премества в Ленинград (Санкт Петербург). През 1988 г. става главен диригент на Мариинския театър, а през 1996 г. – негов ръководител. През 1995 г. той оглавява Ротердамската филхармония, а през 2008 г. – Лондонския симфоничен ркестър.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg