Зала България / 17 септември – 6 октомври 1

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Богаташ дари $3 млн. за инсталация за наблюдение на звездите

Марк Пинкъс смята, че „Кратерът Роден“ е съвременно подобие на пирамидите

„Кратерът Роден“ е разделен на 21 отделни пространства, свързани с шест тунела, от които може да се наблюдават циклите на геоложките ери и промените в звездното небе. Снимка: Джеймс Търел - Богаташ дари $3 млн. за инсталация за наблюдение на звездите

„Кратерът Роден“ е разделен на 21 отделни пространства, свързани с шест тунела, от които може да се наблюдават циклите на геоложките ери и промените в звездното небе. Снимка: Джеймс Търел

Три милиона долара дари Марк Пинкъс, собственик на компанията за онлайн игри Zynga, за завършване на мащабния научно-артистичен проект „Кратерът Роден“ на художника Джеймс Търел, съобщава „Лос Анджелис Таймс“.

Преди 43 години, през 1977 г., Търел започва да превръща затихналия вулкан в северната част на щата Аризона в обсерватория, в която небесните светила могат да се наблюдават с невъоръжено око. Проектът е на обща стойност 200 млн. долара, които се събират с помощта на Аризонския университет. Според Търел, „Кратерът Роден“ ще бъде готов в близките 5 години. Миналата година рапърът Кание Уест дари 10 милиона долара за същата кауза.

Пинкъс посетил инсталацията преди седмица и бил впечатлен от начина, по който в нея се събират науката, природата и изкуството.

„Много ми харесва. Струва ми се, че прилича на съвременна пирамида. Амбицията и мащабността на този проект обещават, че след много поколения хората още ще го използват и ще му се дивят“, казва в писмо към дарението милиардерът.

„Кратерът Роден“ е разделен на 21 отделни пространства, свързани с шест тунела, от които може да се наблюдават циклите на геоложките ери и промените в звездното небе. Препоръчителното време за посещение е нощем при липса на луна.

Снимка: Джеймс Търел

Търел се вдъхновява за проекта си от Джантар Мантар – звездна обсерватория, построена в Джайпур, Индия, през XVIII век. Той се консултира и с няколко прочути астрономи за правилните изчисления за изкопите и изложението на отворите на структурата си. Джеймс Търел е собственик на кратера и на земята около него от 1977 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС