Софийска филхармония МЕГАБОРД

Богатирите от руските приказки да се популяризират, нареди Путин

Официален документ разпорежда да се изучава задължително „История на религиите на Русия” във ВУЗ

Дълги години Путин градеше имидж на руски богатир - на кон, сред природата. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Богатирите от руските приказки да се популяризират, нареди Путин

Дълги години Путин градеше имидж на руски богатир - на кон, сред природата. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руските богатири и други фолклорни герои, които „отговарят на традиционните ценности”, трябва да бъдат масово популяризирани в Русия, гласи официално поръчение на Путин, публикувано в сайта на Кремъл. Задачата на президента, възложена за изпълнение лично на премиера Мишустин, е до 15 май 2023 г. изображенията на тези герои да бъдат „използвани навсякъде при производство на изобразителна, печатна, сувенирна и друга тиражирана продукция и стоки за народно потребление”. Целта е „популяризация на традиционните ценности”.

Една от точките на президентското поръчение пък възлага на правителството, Руската академия на науките и Руското историческо общество да разработят механизми за популяризиране „в младежка среда на съвременни научни знания, най-вече свързани с историята на Русия”.

Научните и образователни организации от системата на висшето образование получават поръчка да включат в научните си планове „изследвания за зараждането, развитието и последствията от колониалната политика на европейските държави в Африка и други континенти”.

Путин разпорежда освен това във всички специалности от висшето образование задължително да се изучава курс „История на религиите на Русия”. Срокът за това също е 15 март 2023 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах