Богинята на любовта с проблемите на днешната жена

Осми март с „Федра“ на Бойка Велкова

„Всеки човек е призван сам да създаде от потока на случайността историята на своя живот“, казва Бойка Велкова. Снимка: Театър „Азарян“ - Богинята на любовта с проблемите на днешната жена

„Всеки човек е призван сам да създаде от потока на случайността историята на своя живот“, казва Бойка Велкова. Снимка: Театър „Азарян“

Любовните отмъщения на разгневената Афродита са тема, многократно изследвана в изкуството. В новия си спектакъл „Федра“ актрисата и режисьор Бойка Велкова не следва строго нито един от образците на Еврипид, Сенека или Расин. Жената във „Федра“ е модерно превъплъщение на богинята на любовта, погълната от ежедневието на днешната жена. Премиерата на спектакъла е на 8 март в Театър „Азарян“.

Във „Федра“ главната героиня е силна и пронизана от страст жена, която притежава изключително чувство за лично достойнство. Семейните ѝ отношения разкриват извечните проблеми за любовта, доверието, близостта и общуването, но видени през очите на днешния човек, разглезен от изобилието, привикнал към безгрижие и забавления, все още способен на големи страсти и копнеещ за смисъл.

Бойка Велкова си поставя за цел да разбули вътрешните мотиви на героите. Актрисата режисьор ги изгражда с уверени ярко живописни театрални щрихи, показвайки както жаждата за красота и възхитата от съвършенството, така и търсенето и копнежа на духа за нещо възвишено и значимо, гласи синопсисът. Изобразени са женската емоционалност, нейната неочаквана дълбочина и противоречивост, изследва се мъжкото его, волята за авторитет и власт. Режисьорското решение се движи между реалността и съновидението, страстта и копнежа.

„Все още обичаме да разказваме стародавни истории, не само за да си доставим удоволствие, но и за да  открием истината за спасението си, поне чрез думи, защото всеки човек е призван сам да създаде от потока на случайността историята на своя живот, и да открие смисъла на своето съществуване“, споделя режисьорката.

На сцената Велкова ще си партнира с Пламен Манасиев, Михаил Сървански, Севар Иванов и Петя Силянова.

Автор на пиесата е Петър Пламенов.

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах