VAKLUSH_BANNER 3A

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Богинята на любовта с проблемите на днешната жена

Осми март с „Федра“ на Бойка Велкова

„Всеки човек е призван сам да създаде от потока на случайността историята на своя живот“, казва Бойка Велкова. Снимка: Театър „Азарян“ - Богинята на любовта с проблемите на днешната жена

„Всеки човек е призван сам да създаде от потока на случайността историята на своя живот“, казва Бойка Велкова. Снимка: Театър „Азарян“

Любовните отмъщения на разгневената Афродита са тема, многократно изследвана в изкуството. В новия си спектакъл „Федра“ актрисата и режисьор Бойка Велкова не следва строго нито един от образците на Еврипид, Сенека или Расин. Жената във „Федра“ е модерно превъплъщение на богинята на любовта, погълната от ежедневието на днешната жена. Премиерата на спектакъла е на 8 март в Театър „Азарян“.

Във „Федра“ главната героиня е силна и пронизана от страст жена, която притежава изключително чувство за лично достойнство. Семейните ѝ отношения разкриват извечните проблеми за любовта, доверието, близостта и общуването, но видени през очите на днешния човек, разглезен от изобилието, привикнал към безгрижие и забавления, все още способен на големи страсти и копнеещ за смисъл.

Бойка Велкова си поставя за цел да разбули вътрешните мотиви на героите. Актрисата режисьор ги изгражда с уверени ярко живописни театрални щрихи, показвайки както жаждата за красота и възхитата от съвършенството, така и търсенето и копнежа на духа за нещо възвишено и значимо, гласи синопсисът. Изобразени са женската емоционалност, нейната неочаквана дълбочина и противоречивост, изследва се мъжкото его, волята за авторитет и власт. Режисьорското решение се движи между реалността и съновидението, страстта и копнежа.

„Все още обичаме да разказваме стародавни истории, не само за да си доставим удоволствие, но и за да  открием истината за спасението си, поне чрез думи, защото всеки човек е призван сам да създаде от потока на случайността историята на своя живот, и да открие смисъла на своето съществуване“, споделя режисьорката.

На сцената Велкова ще си партнира с Пламен Манасиев, Михаил Сървански, Севар Иванов и Петя Силянова.

Автор на пиесата е Петър Пламенов.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС