Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Богомилите като македонско явление ще обсъждат в Скопие

Международна научна конференция за книжовността събира учени от Северна Македония, Албания, Словакия, Полша, Русия и Сърбия, без нито един българин

Паметник на славянските просветители Св. Св. Кирил и Методий в Скопие. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Богомилите като македонско явление ще обсъждат в Скопие

Паметник на славянските просветители Св. Св. Кирил и Методий в Скопие. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Международна конференция на тема „Македонски литературен архив” бе открита днес в Скопие, съобщават македонските медии. Научното събитие е организирано по повод стогодишнината от рождението на Блаже Конески, който се смята за патриарх на македонската литература. Любопитен факт е, че на конференцията ще вземат участие учени от Северна Македония, Албания, Словакия, Полша, Русия и Сърбия, но няма поканен нито един български литературовед. Освен това сред организаторите на събитието изпъква турският културен център „Юнус Емре“ в Скопие, който е партньор на Министерството на образованието и науката в С.Македония и на Института за македонски език „Кръсте Мисирков“.

В програмата на научната конференция има предвидени теми, свързани с творчеството на Блаже Конески, но и много допълнителни научни доклади, които пряко касаят общото литературно и историческо наследство на България и Македония. Един от тях е докладът за Димитър Миладинов – „Възрожденският профил на Димитър Миладинов през призмата на неговата кореспонденция”. Но по-впечатляваща е натрапчивата поява на цели два доклада, защитаващи македонския произход на богомилството и богомилската книжнина.

Мая Ангеловска-Панова от Института за национална история в Скопие ще представи труда си на тема „Последиците от богомилството в съвременната македонска литература”, а Йордан Плевнеш от международния университет „Европа Прима” в Скопие ще говори за „Тайната книга” на богомилите като родоначалник на днешната книжовност в Македония.

С особен интерес се очаква докладът на Тамара Купева от Министерството за образование и наука на Северна Македония за трансформацията на езика, културата и литературата.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90