Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Бохемите с наследството на Пучини

Композиторът оставя музикално наследство за цялото човечество, но и хубав живот за поколения свои роднини и близки

30 години Джакомо Пучини живее в малко селце, където се  премества след скандала с връзката си с омъжена жена. Снимка: Уикипедия - Бохемите с наследството на Пучини

30 години Джакомо Пучини живее в малко селце, където се премества след скандала с връзката си с омъжена жена. Снимка: Уикипедия

Пучини, роден на днешния ден, 22 декември, през 1858 г. е не само един от най-великите, но и един от най-богатите композитори. Състоянието му, когато умира през 1924 г., се изчислява на днешни около 300 млн. долара. При това в сметката не влизат авторските отчисления за изпълнението на творбите на най-популярния оперен композитор в света.

Но той няма много деца и внуци, на които да остави състоянието си. Личният му живот е бил объркан и неясен, никога не е бил свързван със законен брак и спокойно съществуване. И все пак Джакомо Пучини живее с една и съща жена от 28-ата си година чак до смъртта си. В това противоречие се крият всички странности, свързани с наследството на композитора.

В продължение на 38 години житейска спътница на Пучини е била Елвира Бонтури. Срещат се, когато Джакомо започва да ѝ преподава пеене и пиано. По това време тя е омъжена и току-що е родила своето второ дете. Това не я спира да се влюби в талантливия си учител, да забременее от него и да напусне мъжа си, като му остави двегодишния си син и вземе дъщеря си Тоска.

Елвира Бонтури. Снимка: Уикипедия

По това време в Италия разводът е почти невъзможен. В продължение на 17 години Елвира е фактически жена на Пучини, но съпруга на първия си мъж. Госпожа Пучини тя става чак една година, след като съпругът ѝ умира.
Затова синът на Джакомо и Елвира – Антонио, от раждането си до 17-годишната си възраст носи фамилията на първия съпруг на майка си – Бонтури. След сватбата на двамата си родители той получава статут на законен син на Пучини и взима неговата фамилия.

Джакомо Пучини и неговият син Антонио. Снимка: Уикипедия

Антонио бил любимец и дясна ръка на баща си. Вероятно затова не успява да завърши образованието си в Германия, където учи електротехника и машиностроене. Връща се у дома, за да бъде близо до баща си. Именно той го съпровожда по време на операцията от рак на гръкляна в Брюксел. Само той знае страховитата диагноза и в неговите ръце Джакомо умира през 1924 г. в тежки страдания.

Шест години по-късно Елвира също почива и единствен наследник на огромното състояние се оказва Антонио. Той се жени късно, вече 47-годишен, за богатата и млада Рита дел Анна. Двамата нямат деца, но Антонио има незаконна дъщеря, родена преди брака.

Рита дел Анна. Снимка: Уикипедия

Официално Пучини има само един син, истинността на този факт обаче се подлага на съмнение непрекъснато. Всички съмнения за незаконородените деца на Джакомо все пак си остават недоказани. В малкото рибарско селце Торе дел Лаго, където Пучини отивал на почивка всяка година, а по-късно построил вила, в която живял 30 години, имало „120 жители и 12 къщи“, както написал композиторът в едно от писмата си. Целият му живот бил на длан и много от съселяните му помнят тайните му похождения и странните бременности на някои момичета от селцето. Там събира весели компании, чието общество нарича „Клуб на бохемите“.

Смята се, че Клаудио Джованони, който след смъртта на композитора става пазач на вилата му, е един от тези непризнати синове. Но ако за него има много малко сведения, за Антонио Манфреди, наречен също като първия син на Пучини, вече няма съмнения. Родството му с композитора днес практически е доказано. Майка му била Джулия Манфреди, собственичка на кръчмата в Торе дел Лаго. Местните били наясно с дългогодишните ѝ близки отношения с Пучини.

Джулия Манфреди. Снимка: Уикипедия

Антонио ІІ се ражда година преди смъртта на композитора. Знае се, че през цялата тази година майка му е получавала по 1000 лири месечно от неизвестен подател – стабилна сума за онова време. Макар да няма доказателства, че ги е изпращал Пучини, факт е, че след смъртта му парите секват. Антонио ІІ живее целия си живот в Пиза и работи като портиер в хотел.

С внуците на Джакомо Пучини проблемът се усложнява. Понеже няма законни внуци, за титлата претендират няколко души. На първо място – Симонета Джурумело, незаконната дъщеря на Антонио Пучини, единствения законен син на композитора. Баща ѝ не криел родствената им връзка, но умира, когато момичето е само на 5 години. Вдовицата Рита дел Анна платила образованието на Симонета.

Симонета Пучини. Снимка: Уикипедия

Много години по-късно след множество съдебни следствия Симонета Джурумело е призната за кръвна внучка на великия Пучини. Тя сменя фамилията си, нарича се Пучини и започва да получава рента от наследството му. Няколко години по-късно взима една трета от завещаното от Джакомо Пучини, включително вилата в Торе дел Лаго. По образование Симонета е историк. Тя създава във вилата музей на името на дядо си, фондация и оперен фестивал. Симонета Пучини умира през 2017 г., без да остави наследници.

Дъщерята на Антонио ІІ Надя също прави опит чрез съда да установи законното си родство с Пучини и настоява за генетическа експертиза. Тя твърдяла, че не претендира за част от наследството, а заради честта на покойния си баща. През 2007 г. Надя дори твърди, че е открила неизвестни писма от Пучини в дома си и дори запис с изпълнение на пиано лично от Пучини. Това се превръща в сензация. И въпреки че на снимките се вижда несъмнената ѝ прилика с композитора, съдебният процес не завършва в нейна полза. Най-активно на признаването ѝ се съпротивлява Симонета, която отказва ексхумация на тялото на Джакомо Пучини, разгръща широка кампания против „самозванката“ и в крайна сметка успява. Проваля се и опитът на Джакомо, син на Клаудио Джованини, да докаже връзката си с композитора чрез ексхумация и ДНК експертиза.

Джакомо Пучини (1858 – 1924). Снимка: Уикипедия

Преди през 90-те години Симонета да поеме една трета от него, наследството съвсем не стои затворено в банка. След като Рита дел Анна наследява съпруга си Антонио и умира бездетна, нейните пари и състоянието на Джакомо Пучини са наследени от брат ѝ Ливио. С огромното имущество Ливио си купува титла на барон, пътешества по целия свят и държи в гаража си два ролс-ройса. Освен това Ливио бил бездетен, жените не го интересували и той живеел само с камериера си. През 1986 г. Ливио дел Анна умира и оставя две завещания – според едното цялото му състояние отива за благотворителност, а според другото – в ръцете на любимия камериер.

Любимецът на Ливио имал оперетно име – Паскуале Беладона. И историята, свързана с него, напомня оперета. Битката за наследството става епична – пред съда се изправят благотворителният фонд, Паскуале Беладона и по неясна причина – счетоводителят на Ливио дел Анна. Битката за парите на Пучини продължава няколко години. Побеждава камериерът. Така Паскуале Беладона, камериер на брата на съпругата на сина на Пучини, става един от най-богатите хора в Италия, дори след като дава една трета от парите на Симонета.

Но Паскуале също няма съпруга и деца. Затова обещава наследството на огромната си фамилия – 20 племенници. Когато умира обаче, става ясно, че е оставил завещание, според което всички пари отиват само при един от тях. Започва нова съдебна сага за парите на Джакомо Пучини, в която побеждават всички 20 наследници на Паскуале.

Всички те са обикновени хора, сред тях има шофьор, застрахователен агент, домакини… Те си разделят къща в Монте Карло, апартамент в Милано, 8 милиона евро, ценни книжа, картини и много други ценности.

Както пише един италиански вестник от онова време:

„Ако Пучини знаеше кой ще получи парите му, щеше да ги изхарчи до последната лира“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах