Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Бохемски рожден ден за Кабаиванска в Софийската опера

Предстоят четири спектакъла на „Бохеми“ с учениците на маестрата

Кабаиванска с последни наставления преди началото на четиридневния маратон на „Бохеми“.  - Бохемски рожден ден за Кабаиванска в Софийската опера

Кабаиванска с последни наставления преди началото на четиридневния маратон на „Бохеми“.

Учениците на Райна Кабаиванска връщат „Бохеми“ на сцената на Софийската опера и балет. Единайсет певци, завършили майсторските класова на маестрата в Нов български университет, ще изнесат четири последователни спектакъла на 15, 16, 17 и 18 декември.

Спектакълът се завръща с класическата постановка на Бойко Богданов, възстановена от Вера Петрова. Премиерата днес бележи още един повод, тъй като съвпада с 88-годишнината на Кабаиванска.

Александрина Михайлова и Божидар Божкилов са българските имена в забележителния международен състав. След 5 години обучение с Райна Кабаиванска, днес младата певица се обучава в Академията на Ла Скала. Тя дебютира на сцената на престижния оперен театър тази есен, когато влезе в главната роля в операта „Малкият принц“ от Пиеранджело Валтинони. В „Бохеми“ на 15 и 17 декември тя ще бъде своенравната Мюзета

Божидар Божкилов преминава двегодишно обучение в Академията за млади певци на Ла Скала и след това, през 2022 г., печели място в майсторския клас на Райна Кабаиванска в НБУ и стипендия. В предстоящите спектакли на 16 и 18 декември ще се представи като Колин.

Италианският тенор Джузепе Инфантино поема главната роля на поета Родолфо на 15 и 17 декември. Гласът му вече е познат на софийската публика, слушала го в Галаконцертите на майсторските класове в НБУ през 2019 г. и 2020 г.

Италианското присъствие се допълва от Ариана Чимолин като Мими, първа нейна роля пред българска публика, и от Йоланда Масимо като Мюзета. Баритонът от Милано Микеле Пати се превъплъщава в Марчело. Досега той не е учил с Маестра Кабаиванска, но получи похвали от нея за интерпретацията си.

В състава на четирите спектакъла са още румънското сопрано Аида Паску, сръбският бас Страхиня Джокич и молдовското сопрано Виринея Пърнау. 22-годишнта Паску се явява за първи път пред Райна Кабаиванска на прослушването за майсторския клас в НБУ през 2021 г. и не само печели място в класа, но получава и голямата стипендия за Музикален институт „Веки-Тонели“ в Модена. През 2022 г. певицата спечели стипендия от фонда в НБУ.

Всички певци, ролите им и датите, на които ще изпълняват, може да видите на сайта на Софийската опера.

Представленията са част от проекта под егидата на НБУ „Школата Кабаиванска на голямата оперна сцена“ и са съвместна инициатива на Fondazione di Modena, Софийската опера и балет, Нов български университет и Музикален институт „Веки-Тонели“ в Модена, осъществена с помощта на, Фантастико, А1 и КФМ.

Диригент на „Бохеми“ е Паоло Андреоли. Костюмите са на Петя Стойкова.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90