Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Боил Банов: Ако всичко е чисто, ще върна Боршош в НДК

Проблемът е във възвръщаемостта на вложените средства, обясни министърът на културата

„Ако всичко е наред и Мирослав Боршош се върне начело на Двореца, ще му е нужен екип, който „да подплати неговата визия за културата с необходимата яснота по отношение на финансиране“, обясни министърът на културата Боил Банов. Снимка: Стопкадър от „Лице в лице“ - Боил Банов: Ако всичко е чисто, ще върна Боршош в НДК

„Ако всичко е наред и Мирослав Боршош се върне начело на Двореца, ще му е нужен екип, който „да подплати неговата визия за културата с необходимата яснота по отношение на финансиране“, обясни министърът на културата Боил Банов. Снимка: Стопкадър от „Лице в лице“

„Г-н Боршош има своя визия и гледна точка за нещата. Дали са приемливи – няма да коментирам, докато не излязат резултатите на контолните органи. Ако всичко се окаже чисто, ще върна Боршош в НДК“, заяви министърът на културата Боил Банов в предаването „Лице в лице“ по Би Ти Ви.

Банов смята, че ако всичко е наред и Мирослав Боршош се върне начело на Двореца, ще му е нужен екип, който „да подплати неговата визия за културата с необходимата яснота по отношение на финансиране, прогнози, обезпечаване на идеи“.

„От преведените миналата година за ремонта на НДК 17 млн. лв. в сметките на дружеството са налични 5,5 млн. лв., има милион и 200 хил. в сметките, наредени плащания за около 600 хил. лв., така че в момента около 500-600 хил. лв. е сумата, с която разполага Дворецът до края на годината. Има ежемесечни постъпления в размер на 400 хил. лв. от наеми, както и от друга дейност наесен (от отдаване на зали за културни събития най-вече). Ще направим необходимото, за да завършим годината балансирано“, обясни Банов.

На въпрос на водещата Цветанка Ризова ще стигнат ли наличните пари – ще искат ли още средства от правителството, за да завърши ремонтът, министърът отговори, че е длъжен да се оправи с това, което има в момента.

„Няма начин да не успеем – гарантира Банов. – Бъдете сигурни, че ще направя ремонта и то в срок.“

След въртележката с отговорността за НДК на различни принципали, Боил Банов отбеляза, че мястото на НДК е в Министерството на културата.

„Смятам, че НДК оживя – преди това беше едно страшно мъртвило, бяхме го забравили всички – откровен бе Банов. – В момента НДК е един сериозен и адекватен културен център – за мен това трябва да се продължи, да се работи в тази перспектива. Няма нищо лошо НДК да продуцира свои събития, когато те са с вкус, когато са качествени – важното е обаче да са и финансово обезпечени и да има сериозна прогноза като се инвестират средства в един продукт, да има и възвръщаемост.“

Попитан от водещата каква е била досега възвръщаемостта от събитията в НДК, министърът отвърна, че е доста по-малко от инвестираните средства и „там някъде е проблемът“: не в логиката, не в посоката, а в баланса между инвестираните средства и тези, които се възвръщат.

Дали може да се печели от културни събития в НДК? Банов отвърна положително: „в компилация с огромните помещения, които се отдават под наем, със сериозни културни продукти, които идват под наем и в работата на Двореца като конгресен център“.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg