Боил Банов: Културата малък ресор? Болна мисъл на скопени хора

Министърът на културата с гневен коментар във Фейсбук за подигравките към новия ресор на Мария Габриел

„Опомнете се, българи, животът не е само избори!“, коментира Боил Банов. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Боил Банов: Културата малък ресор? Болна мисъл на скопени хора

„Опомнете се, българи, животът не е само избори!“, коментира Боил Банов. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Боил Банов реагира с гневен статус във Фейсбук на подигравателните коментари по адрес на ресора на Мария Габриел, номинирана за еврокомисар по иновациите и младежта. Новоизбраният председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен представи днес в Брюксел своя екип и новата структура на комисията. От описанието на ресора на Габриел стана ясно, че българката ще отговаря и за образованието, културата и спорта.

„Образование, култура, спорт, иновации, младеж!!! – написа във Фейсбук Боил Банов. – Това ли е малък ресор?! Това ли е понижение?! Не, това е болна мисъл на скопени от разум хора! Хора, готови да предадат Захари Стоянов, Ботев, Левски, Дебелянов, себе си. Опомнете се, българи, животът не е само избори!“

Министър-председателят също използва Фейсбук, но за да приветства поста на Мария Габриел:

Америка за България

„Поздравявам българския комисар Мария Габриел, след като днес стана официално ясно, че България получава ресор, включващ иновации, образование, култура и спорт. Иновации, младеж и образование в новата Европейска комисия. Изключително важен и модерен ресор с бюджет 100 млрд. евро – третото по големина перо в общия бюджет на ЕС. Мария Габриел ще поеме изцяло цифровите умения в образованието, а очакванията са бюджетът за образование да бъде увеличен тройно. Важно е, че голяма част от досегашния ресор „Цифрова икономика и цифрово общество“ се съдържа в обхвата на новия.

Под ръководството на Мария Габриел ще бъде програмата „Хоризонт Европа“, от която се осигурява финансирането на киберсигурността, суперкомпютрите и дигиталните хъбове. Вярвам, че Мария Габриел ще ръководи успешно поверения ѝ ресор, защото само иновациите ще доведат до по-високи заплати и по-конкурентоспособна икономика.

Благодаря и на председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен, че удържа на думата си и ни даде ресор, свързан с образование, иновации и нови технологии. Приоритети, залегнали в програмата на правителството, за които работим ежедневно!“.

Българката обяви пред медиите в Брюксел, че за нея номинацията ѝ е признание за България и за добре свършената от нея работа в областта на предишния ѝ ресор цифрова икономика и цифрово общество. Очакванията на премиера Бойко Борисов бяха Габриел да управлява разширен вариант на досегашния си ресор, включващ IT технологиите и киберсигурността.

Европейският парламент ще гласува новия състав през октомври, като преди това кандидатите за еврокомисари трябва да защитят своите качества пред евродепутатите от ресорните комисии. След това комисарите ще бъдат назначени с петгодишен мандат от Съвета на ЕС. Следващата Европейска комисия трябва да встъпи в длъжност на 1 ноември.