Боил Банов: Културата малък ресор? Болна мисъл на скопени хора

Министърът на културата с гневен коментар във Фейсбук за подигравките към новия ресор на Мария Габриел

„Опомнете се, българи, животът не е само избори!“, коментира Боил Банов. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Боил Банов: Културата малък ресор? Болна мисъл на скопени хора

„Опомнете се, българи, животът не е само избори!“, коментира Боил Банов. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Боил Банов реагира с гневен статус във Фейсбук на подигравателните коментари по адрес на ресора на Мария Габриел, номинирана за еврокомисар по иновациите и младежта. Новоизбраният председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен представи днес в Брюксел своя екип и новата структура на комисията. От описанието на ресора на Габриел стана ясно, че българката ще отговаря и за образованието, културата и спорта.

„Образование, култура, спорт, иновации, младеж!!! – написа във Фейсбук Боил Банов. – Това ли е малък ресор?! Това ли е понижение?! Не, това е болна мисъл на скопени от разум хора! Хора, готови да предадат Захари Стоянов, Ботев, Левски, Дебелянов, себе си. Опомнете се, българи, животът не е само избори!“

Министър-председателят също използва Фейсбук, но за да приветства поста на Мария Габриел:

Америка за България

„Поздравявам българския комисар Мария Габриел, след като днес стана официално ясно, че България получава ресор, включващ иновации, образование, култура и спорт. Иновации, младеж и образование в новата Европейска комисия. Изключително важен и модерен ресор с бюджет 100 млрд. евро – третото по големина перо в общия бюджет на ЕС. Мария Габриел ще поеме изцяло цифровите умения в образованието, а очакванията са бюджетът за образование да бъде увеличен тройно. Важно е, че голяма част от досегашния ресор „Цифрова икономика и цифрово общество“ се съдържа в обхвата на новия.

Под ръководството на Мария Габриел ще бъде програмата „Хоризонт Европа“, от която се осигурява финансирането на киберсигурността, суперкомпютрите и дигиталните хъбове. Вярвам, че Мария Габриел ще ръководи успешно поверения ѝ ресор, защото само иновациите ще доведат до по-високи заплати и по-конкурентоспособна икономика.

Благодаря и на председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен, че удържа на думата си и ни даде ресор, свързан с образование, иновации и нови технологии. Приоритети, залегнали в програмата на правителството, за които работим ежедневно!“.

Българката обяви пред медиите в Брюксел, че за нея номинацията ѝ е признание за България и за добре свършената от нея работа в областта на предишния ѝ ресор цифрова икономика и цифрово общество. Очакванията на премиера Бойко Борисов бяха Габриел да управлява разширен вариант на досегашния си ресор, включващ IT технологиите и киберсигурността.

Доза Щастие

Европейският парламент ще гласува новия състав през октомври, като преди това кандидатите за еврокомисари трябва да защитят своите качества пред евродепутатите от ресорните комисии. След това комисарите ще бъдат назначени с петгодишен мандат от Съвета на ЕС. Следващата Европейска комисия трябва да встъпи в длъжност на 1 ноември.

Bookshop 728×90