Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Боил Банов: Не може да сложим на всеки паметник милиционер

Проблемите при опазването на културното наследство се трупат от половин век, казва министърът на културата

27 април 2017 г. Скоро ще станат 2 години, откакто бе съборена Двойната къща. И повече от една година, откакто собственикът ѝ Кирил Киров - Японеца обеща да я възстанови. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков  - Боил Банов: Не може да сложим на всеки паметник милиционер

27 април 2017 г. Скоро ще станат 2 години, откакто бе съборена Двойната къща. И повече от една година, откакто собственикът ѝ Кирил Киров - Японеца обеща да я възстанови. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

„Не може да се върнем в действителността на филма „Опасен чар“ и да сложим на всеки паметник милиционер. Стратегията е в дигитализацията, в адекватното отношение, в по-високото заплащане на служителите и в използването на съвременни методи за опазване, както е по цял свят“, каза министърът на културата Боил Банов след оповестения от Сметната палата одит, който констатира, че културното наследство на България е в опасност.

Вижте още: ДЪРЖАВАТА ПРИЗНА: КУЛТУРНОТО НАСЛЕДСТВО Е В ОПАСНОСТ

Министърът благодари на колегите си от Сметната палата за експертизата и сериозността при изготвянето на доклада, но все пак изтъкна, че не е напълно съгласен с него – от изводите на одитното ведомство ставало ясно, че проверки на сградите със статут на културно наследство се извършва рядко, заради липса на човешки ресурси в Националния институт за недвижимо културно наследство – на един експерт годишно се падали 3 хил. културни обекта.

Според Боил Банов, някои къщи са проверявани в рамките на две години поне 7-8 пъти. Като основен проблем за опазването на културното ни наследство той посочи частната собственост и по-точно наличието на много собственици. При такива случаи делата много често падат в съда, тъй като не могат да се издирят всичките собственици и издействането на статут за културен паметник са проточва с години.

„Не можем да кажем на собствениците „вие сте лоши“ или „вие сте некомпетентни“, то не е и така – коментира Банов. – Има една част, които са, да не кажа директно, злонамерени, и които търсят разрухата и чакат къщата да се срути. Аз го повтарям всеки път, ще го повторя и сега: и да се срути някоя къща, тя ще трябва да се възстанови такава, каквато е била. Много сме консервативни в това отношение.“

„Проблемите, с които сме се захванали, са тежки, онаследени не от 2, не от 10, не от 19, а повече от 50 години. Всичко, което прочитаме в констатации, и всичко, което виждаме в нашето ежедневие, то не е решавано и преди много, много десетилетия, когато съставът на Института „Паметници на културата“ и на хората, работещи в сферата, е бил десетократно по-голям“, каза министърът.

На въпрос какво ще се случи със съборената Двойна къща, рушащата се Къща на Иван Гешов и Къщата-музей на Пейо Яворов, Банов отвърна, че собственикът на превърнатата в чакълен паркинг Двойна къща е обещал да възстанови и двете фасади, които ще бъдат имплементирани, така както са съгласувани в проекта преди години.

„Това е някакво постижение на фона на евентуалната загуба на къщата“, посочи министърът.

Боил Банов заяви, че и от Министерство на културата, и от Столична община има готовност да се купи Къщата на Яворов, но там проблемът е, че сградата е многократно ипотекирана и препродавана. В момента текат дела за изясняване на дълговете на тази къща, за да не се окаже, че държавата ще плати сумата от милион и половина лева, за да я откупи, но ще се появи нов съдебен изпълнител с нови задължения по имота и тогава данъкоплатеца трябва да бъде утежнен отново, обясни министърът.

А по къщата на Гешов в момента се разглежда проект за надстрояване с „имплементиране“, съобщи Банов и уточни, че в момента Министерството на културата изготвя анализ по темата:

„Дейностите там засега са невъзможни заради строежа на метрото, но категорично няма да бъде съборена“.

За да се подобри комуникацията между арт ведомството и Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН), предстои скоро целият институт и архивът му да бъдат преместени на първия етаж в сградата на министерството – това щяло да съкрати срока за изпълнение на задачите. Заедно с преместването, започва и дигитализацията на данните за културното наследство – първа стъпка към решаването на проблемите, според Банов.

Министърът изтъкна, че бюджетът на министерството за опазване на културното наследство се е увеличил два пъти през последните три години и вече е близо 7 млн. лева.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg