СЕРГЕЙ БАБАЯН за първи път в България

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Боил Банов: Няма да затваряме културни институции, те са най-защитени в пандемията

Не бих позволил на Рашидов да бъде министър в сянка, твърди министърът на културата

Заплатите в държавния културен сектор, както и режийните за залите, са подсигурени до пролетта, независимо дали ще има посещения, оповести министърът на културата Боил Банов. Снимка: Стопкадър от Би Ти Ви - Боил Банов: Няма да затваряме културни институции, те са най-защитени в пандемията

Заплатите в държавния културен сектор, както и режийните за залите, са подсигурени до пролетта, независимо дали ще има посещения, оповести министърът на културата Боил Банов. Снимка: Стопкадър от Би Ти Ви

Централизирано второ затваряне на театри и киносалони няма да има, заяви министър Боил Банов в сутрешния блок на Би Ти Ви. По думите му културните институции са едно от най-защитените обществени места по време на пандемията, където има осигурена дистанция, хората не разговарят, с маски са, потоците са регулирани. Проблемите в театрите идват от заболели артисти и технически персонал, посочи министърът, затова сме дали възможност на всеки директор сам да прецени дали да затвори временно според ситуацията и заболеваемостта в трупите.

Боил Банов потвърди, че финансите за културата са осигурени. В Плана за възстановяване, който ще бъде представен от Томислав Дончев, културата е на едно от ключовите места. В бюджета са заложени допълнителни 28 млн. лв. към досегашната сума, а за киното са предвидени отделно 25 млн. лв., които ще се раздават прозрачно, когато бъде приет новият Закон за филмовата индустрия.

Заплатите в държавния културен сектор, както и режийните за залите, са подсигурени до пролетта, независимо дали ще има посещения. За свободния сектор се разработват допълнителни програми. В момента Министерство на културата подготвя дългосрочна програма с едногодишно действие, която да даде възможност на свободните артисти на работят в перспектива, не само да оцеляват.

Темата за отношенията между Боил Банов и Вежди Рашидов също беше засегната. Министърът на културата заяви, че поддържа служебни отношения с председателя на Комисията за култура и медии към Народното събрание, но и коментира думите на Вежди Рашидов, че се е „еманципирал” от него:

„Не знам кой ме е направил министър, знам, че ме е назначил Бойко Борисов. Доколкото разбирам, Рашидов е очаквал да бъде министър в сянка, но това няма как да се случи с мен. Аз съм си еманципиран по рождение, не случайно се казвам Боил”.

Министърът коментира и промените в Закона за телевизия и радио. Повтори думите си, че е махнал 8 члена от закона заради реакцията на интелектуалците срещу удължаването на мандатите на генералните директори. Според него законът е важен, защото фиксира мисиите на обществените медии и променя финансирането им. Според новия закон вече няма да се плаща за минута екранно време, а предаванията, съобразени с мисията на обществената медия, ще кандидатстват пред СЕМ за финансиране, като защитават концепцията си.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90