Боил Банов: Няма да затваряме културни институции, те са най-защитени в пандемията

Не бих позволил на Рашидов да бъде министър в сянка, твърди министърът на културата

Заплатите в държавния културен сектор, както и режийните за залите, са подсигурени до пролетта, независимо дали ще има посещения, оповести министърът на културата Боил Банов. Снимка: Стопкадър от Би Ти Ви - Боил Банов: Няма да затваряме културни институции, те са най-защитени в пандемията

Заплатите в държавния културен сектор, както и режийните за залите, са подсигурени до пролетта, независимо дали ще има посещения, оповести министърът на културата Боил Банов. Снимка: Стопкадър от Би Ти Ви

Централизирано второ затваряне на театри и киносалони няма да има, заяви министър Боил Банов в сутрешния блок на Би Ти Ви. По думите му културните институции са едно от най-защитените обществени места по време на пандемията, където има осигурена дистанция, хората не разговарят, с маски са, потоците са регулирани. Проблемите в театрите идват от заболели артисти и технически персонал, посочи министърът, затова сме дали възможност на всеки директор сам да прецени дали да затвори временно според ситуацията и заболеваемостта в трупите.

Боил Банов потвърди, че финансите за културата са осигурени. В Плана за възстановяване, който ще бъде представен от Томислав Дончев, културата е на едно от ключовите места. В бюджета са заложени допълнителни 28 млн. лв. към досегашната сума, а за киното са предвидени отделно 25 млн. лв., които ще се раздават прозрачно, когато бъде приет новият Закон за филмовата индустрия.

Заплатите в държавния културен сектор, както и режийните за залите, са подсигурени до пролетта, независимо дали ще има посещения. За свободния сектор се разработват допълнителни програми. В момента Министерство на културата подготвя дългосрочна програма с едногодишно действие, която да даде възможност на свободните артисти на работят в перспектива, не само да оцеляват.

Темата за отношенията между Боил Банов и Вежди Рашидов също беше засегната. Министърът на културата заяви, че поддържа служебни отношения с председателя на Комисията за култура и медии към Народното събрание, но и коментира думите на Вежди Рашидов, че се е „еманципирал” от него:

Фантастико

„Не знам кой ме е направил министър, знам, че ме е назначил Бойко Борисов. Доколкото разбирам, Рашидов е очаквал да бъде министър в сянка, но това няма как да се случи с мен. Аз съм си еманципиран по рождение, не случайно се казвам Боил”.

Министърът коментира и промените в Закона за телевизия и радио. Повтори думите си, че е махнал 8 члена от закона заради реакцията на интелектуалците срещу удължаването на мандатите на генералните директори. Според него законът е важен, защото фиксира мисиите на обществените медии и променя финансирането им. Според новия закон вече няма да се плаща за минута екранно време, а предаванията, съобразени с мисията на обществената медия, ще кандидатстват пред СЕМ за финансиране, като защитават концепцията си.

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах