Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Боил Банов обвинен в корупция от Елена Йончева

Като зам.-министър Банов се опитал да спести на фирма неустойка за 700 хил. лв. за Ларгото, твърди депутатката

Обвинението срещу Боил Банов е за времето, когато той бе заместник на министъра на културата Вежди Рашидов във втория му мандат. Снимка: Румен Добрев/Площад Славейков - Боил Банов обвинен в корупция от Елена Йончева

Обвинението срещу Боил Банов е за времето, когато той бе заместник на министъра на културата Вежди Рашидов във втория му мандат. Снимка: Румен Добрев/Площад Славейков

Министърът на културата Боил Банов бе обвинен в корупция от Елена Йончева. Депутатката от БСП излъчи запис, в който Банов по времето, когато бе зам.-министър, според нея се опитва да спести неустойка от около 700 хил. лв. на фирма изпълнител на ремонта на Ларгото пред Министерски съвет.

Изпълнителят на проекта за над 15 млн. евро е дружество ЗЗД „Антична Сердика“ с основен партньор „Пътища и мостове“ ЕООД. Комплексът „Антична Сердика“ бе открит през април 2016-а. Проектът бе на оперативна програма „Регионално развитие 2007-2013“, която се управлява от Министерството на регионалното развитие.

Елена Йончева твърди, че става дума за схема за подправяне на документи с цел да се спести неустойката, която фирмата дължи заради закъснения на срока за изпълнение. Предстои сезиране на прокуратурата и на ОЛАФ.

Записът е направен през март 2016 г. от служител на Министерство на културата в кабинета на Боил Банов. Разговорът е с участието на самия Банов, служители на министерството, представител на независимия строителен надзор, представител на изпълнителя.

Фантастико: Смелостта да бъдеш различен

Целта на записа, според Елена Йончева, била в бъдеще работещи в институцията да се защитят, ако се наложи. Сигналът бил подаден в БСП едва сега, твърди депутатката. Служителят, записал разговора, не е подал сигнала преди 3 години поради „страх“, казва Йончева.

Свидетел на разговора в кабинета на Боил Банов, пожелал анонимност, е дал интервю, което ще бъде излъчено от партийната телевизия на БСП.

Елена Йончева нарече случая „Ало, Банов съм“ – според нея това не било „схема на Боил Банов“, а на правителството на Бойко Борисов, в което „хора се държат в зависимости“ и го определи като пример за това „как функционира държавата“.

Елена Йончева получи обвинение за пране на пари заради усвояването на 333 000 евро през общо дружество с офшорка, за която прокуратурата твърди, че е контролирана от собственика на КТБ Цветан Василев. Средствата са изплащани в периода 2012-2014 г. Депутатката твърди, че срещу получените пари е произвела серия от документални филми с техника, закупена специално за целта.

Видео от пресконференцията на Елена Йончева

Все още няма коментар от Министерството на културата и Боил Банов.

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3